Η ακινησία στο γραφείο προκαλεί διαβήτη

Έρευνα αποκάλυψε πως η ακινησία ειδικά κατά τη διάρκεια της εργασίας είναι επικίνδυνη για την υγεία μας αφού μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση του τύπου 2 σακχαρώδους διαβήτη αλλά και καρδιοπάθειες και καρκίνο!

Βρετανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του “Leicester” ανακάλυψαν πως ο κίνδυνος για όσους έχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη μειώνεται δραστικά, απλά περιορίζοντας κατά 90 λεπτά την καθημερινή ακινησία.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές αρκεί να σηκωνόμαστε από το γραφείο μας για πέντε λεπτά κάθε μισή ώρα, κατά τη διάρκεια της εργασίας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι επίσημες συστάσεις που συνιστούν 150 λεπτά φυσικής δραστηριότητας την εβδομάδα, θα πρέπει να αναθεωρηθούν ούτως ώστε να συμπεριλάβουν την σύσταση να κινούμαστε περισσότερο μέσα στη μέρα, ακόμα κι αν δεν κάνουμε καθόλου γυμναστική.

Με βάση υπολογισμούς που έκαναν, εάν κάποιος ο οποίος κάθεται όλη μέρα, φρόντιζε να είναι όρθιος τρεις ώρες ημερησίως, θα έκαιγε σε έναν χρόνο 3,6 κιλά λίπους, δίχως να κάνει δίαιτα ή γυμναστική.

Και αυτό, διότι όταν ένας άνθρωπος είναι όρθιος και ακίνητος, χρησιμοποιεί τους μυς του περισσότερο απ’ ό,τι όταν είναι καθιστός και ακίνητος.

Επιπλέον, οι μύες που μας βοηθούν να στεκόμαστε όρθιοι, φαίνεται ότι παράγουν περισσότερα ένζυμα που διασπούν τη γλυκόζη και τα λιπίδια, με αποτέλεσμα να τα διατηρούν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η επίσημη σύσταση για καλή υγεία, είναι να ασχολούμαστε 30 λεπτά την ημέρα με κάποια φυσική δραστηριότητα, ίσως όμως ήρθε η στιγμή να εξετασθεί καλύτερα η σύσταση “σταθείτε όρθιοι”, ιδίως για όσους κάνουν καθιστική εργασία.

Τα νέα ευρήματα προστίθενται σε έναν αυξανόμενο όγκο μελετών που συσχετίζουν την καθιστική ζωή με αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως πλήθους νοσημάτων, μεταξύ των οποίων η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος.

Επιβεβαιώνουν επίσης τα ευρήματα προγενέστερων μελετών, οι οποίες έχουν δείξει πως η γυμναστική, ακόμα κι αν είναι καθημερινή, δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις συνέπειες που έχει για τον οργανισμό η ακινησία τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας.