Η ΑΗΚ μελετά σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης

Οι συντεχνίες και η διοίκηση της ΑΗΚ μελετούν σχέδιο πρόωρης, εθελούσιας αφυπηρέτησης με στόχο να μειωθεί το προσωπικό, δήλωσαν σήμεραο Πρόεδρος του Συμβουλίου Χαράλαμπος Τσουρής και ο Πρόεδρος της Συντεχνίας Επιστημονικού Προσωπικού ΑΗΚ, Σώτος Σάββα. Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο της 56ης ετήσιας γενικής συνέλευσης της ΣΕΠΑΗΚ.

Παράλληλα σχόλια έγιναν και για τις επισημάνσεις της γενικής ελέγκτριας για την ΑΗΚ στην ετήσια έκθεσή της. Η ΣΕΠΑΗΚ τοποθετήθηκε έντονα και στα περί ιδιωτικοποίησης της Αρχής, τονίζοντας ότι ο κάθε Κύπριος πρέπει να ‘ τρέμει στην ιδέα να έχει απέναντί του ένα ιδιωτικό μονοπώλιο’.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ ερωτηθείς για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για την Αρχή στην έκθεση της ελέγκτριας, ανέφερε ότι «είμαστε συνηθισμένοι η έκθεση της γενικής ελέγκτριας να παρουσιάζει μόνο τα πιθανά, σε εισαγωγικά, αρνητικά που μπορεί να βλέπει, όλες οι εξηγήσεις που έχουμε δώσει για όλα όσα αναφέρει μέσα δεν τα έχει ενσωματώσει στην έκθεσή της και έχουμε απαντήσεις για όλα».

Σε σχόλιο ότι η ελέγκτρια καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Αρχή δεν είναι δρώσα με τον τρόπο που δουλεύει σήμερα, ο κ. Τσουρής είπε ότι «εάν αλήθευε αυτό το συμπέρασμα θα μας ανησυχούσε , δεν αληθεύει».

Απαντώντας  σε πληροφορίες ότι απασχόλησε το ΔΣ το θέμα των απολύσεων 350 ατόμων, απάντησε ότι, «εμείς δεν απολύουμε κόσμο». Εξήγησε ότι εάν υπάρχει πλεόνασμα προσωπικού, μελετάται για να εντοπιστεί- εκτός από το ότι θα κλείσει η Μονή και θα υπάρξει κάποιο πλεόνασμα.

Ανέφερε ότι θα μελετηθεί με ποιο τρόπο μπορεί να αποδεσμευτεί το πλεονάζον προσωπικό με τον «πιο όμορφο τρόπο και πάντα σε συνεργασία με το προσωπικό».

Ο κ. Τσουρής είπε ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμη ο αριθμός του πλεονάσματος αλλά θα καθοριστεί ύστερα από πολλή μελέτη όλων των τμημάτων και σε συνεργασία διοίκησης και προσωπικού. Σημείωσε ότι οι πλεονασμοί θα είναι μέσα στο σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης που θα εκπονηθεί.

Σε άλλη ερώτηση ανέφερε ότι χθες παραλήφθηκε ηλεκτρονικό μήνυμα από το ΥΠΟΙΚ για τρίμηνη παράταση του ομολόγου των 100 εκ, που λήγει στις 21 Ιουνίου. Δεν θέλησε να πει αν το αίτημα θα γίνει αποδεκτό λέγοντας ότι δεν μπορεί να προκαταλάβει την απόφαση του συμβουλίου των διαχειριστών του ταμείου προνοίας.

«Είναι λεφτά του ταμείου προνοίας και ανήκουν στους εργαζόμενους και έχουν το πρώτο λόγο για να αποφασίσουν», συνέχισε.

Εξάλλου ερωτηθείς για τις οφειλές του κράτους προς την ΑΗΚ ύψους 25 εκ για ενοικίαση γεννητριών ο κ. Τσουρής είπε ότι τα χρήματα αυτά δεν έχουν επιστραφεί παρά το ότι υπάρχει υπουργική απόφαση για να πληρωθεί το ποσό στην ΑΗΚ. «Δεν πληρώθηκαν ακόμη και με λύπη παρατήρησα ότι στον προϋπολογισμό του 2013 δεν έχει ενσωματωθεί και αυτό μπορεί να οδηγεί σε δεύτερες σκέψεις για το ποιες μπορεί να είναι οι προθέσεις για τα λεφτά αυτά», σημείωσε.