Η ΑΗΚ διαψεύδει τα περί πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος στα κατεχόμενα

Σημερινή ανακοίνωση της ΑΗΚ αναφέρει ότι δεν έχει καν συζητήσει για πώληση ηλεκτρισμού στα κατεχόμενα.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση: “Αναφορικά με χθεσινό δημοσίευμα εφημερίδας στο οποίο γίνεται αναφορά σε ενέργειες της Αρχής Ηλεκτρισμού για πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στα κατεχόμενα, η ΑΗΚ διευκρινίζει για μια ακόμα φορά ότι δεν εξετάζει τέτοιο θέμα αλλά ούτε και έχει υποβληθεί στην Αρχή σχετικό αίτημα”.

Επίσης προσθέτει, “επειδή στο πρόσφατο παρελθόν η ΑΗΚ κλήθηκε δυο φορές από την πολιτική ηγεσία (2006 και 2011) να διασυνδεθεί με το σύστημα των κατεχομένων, με πολύ μικρή χρονική προειδοποίηση και επειδή τέτοιου είδους διασυνδέσεις παρουσιάζουν τεχνικά προβλήματα που δυνατόν να επιφέρουν ακόμα και ολική κατάρρευση και των δυο συστημάτων, κρίθηκε σκόπιμο να συζητηθούν οι τεχνικές πτυχές μιας ενδεχόμενης μελλοντικής διασύνδεσης έτσι που αν προκύψουν στο μέλλον παρόμοιες ανάγκες τούτο να γίνει με ασφάλεια”.

Εξηγεί επίσης ότι είναι σε αυτά τα πλαίσια που έγιναν συζητήσεις με τεχνικούς των κατεχομένων, για να εξεταστούν τα θέματα συγχρονισμού, ευστάθειας και προστασίας του συστήματος που θα αντιμετωπιστούν σε μια ενδεχόμενη μελλοντική διασύνδεση.

“Η ΑΗΚ ως ο μοναδικός παροχέας ηλεκτρικής ενέργειας στον τόπο αντικρίζει με απόλυτη υπευθυνότητα το ρόλο της και δεν θα μπορούσε να διακινδυνεύσει την απρόσκοπτη παροχή ενέργειας στον τόπο αν στο μέλλον προκύψει ανάλογη ανάγκη διασύνδεσης”, προστίθεται.

Η ΑΗΚ καταλήγει σημειώνοντας ότι “στις εν λόγω συναντήσεις, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, δεν έγινε αναφορά για ηλεκτροδότηση του συστήματος που θα μεταφέρει νερό με αγωγό από την Τουρκία ή για πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στα κατεχόμενα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα”.