Η “Αδούλωτη Κερύνεια” διαφωνεί με επιστροφή Κερυνειωτών ως ΜΟΕ

Η Αδούλωτη Κερύνεια «διαφωνεί κάθετα και καταγγέλλει σημερινές δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφερόμενες σε πρακτικά συναντήσεων των κατεχομένων Δήμων Κερύνειας, Λαπήθου και Καραβά με το Υπουργείο Εσωτερικών τα οποία καταγράφουν αίτημα των Δήμων προς την Κυβέρνηση με το οποίο αιτούνται πριν από τις διαπραγματεύσεις, ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης(ΜΟΕ), να επιτραπεί σε αριθμό Κερυνειωτών να επιστρέψουν στα σπίτια τους, τα οποία να εγκαταλειφθούν από τους νυν χρήστες».

«Διαφωνούμε κάθετα με τέτοιες φιλοσοφίες σαλαμοποίησης της επιστροφής. Η επιστροφή στις πατρογονικές εστίες είναι το καθολικό προσφυγικό αίτημα από το 1974 μέχρι σήμερα και είναι θέμα ουσίας και όχι Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» αναφέρει η «Αδούλωτη Κερύνεια» σε ανακοίνωσή της.

Προσθέτει ότι «διαφωνούμε επίσης κάθετα με την κατηγοριοποίηση των προσφύγων που προβάλλει ο Δήμος Κερύνειας».

Όπως αναφέρει το Προσφυγικό Σωματείο «δεν υπάρχουν κατηγορίες προσφύγων και όλοι οι πρόσφυγες είναι μιας κατηγορίας, όλοι απαιτούν να εκκενωθούν οι περιουσίες και τα σπίτια τους, χθες, σήμερα, αύριο, από τους σημερινούς προσωρινούς χρήστες και σφετεριστές για να επιστρέψουν και να επανεγκατασταθούν εκεί».

«Αυτό είναι το καθολικό αίτημα και πρέπει να τίθεται από τις αρχές κάθε κατεχόμενης πόλης και κοινότητας προς το Κράτος και να απαιτείται η υιοθέτηση και μεθόδευση σωστού αντικατοχικού αγώνα για να το πετύχουμε», συνεχίζει η «Αδούλωτη Κερύνεια».

Αναφέρει, επίσης, ότι «39 χρόνια μετά το 1974 πρέπει επιτέλους να σταματήσουν τα σαλιαρίσματα με την κατοχή και να την αντιμετωπίσουμε όπως επιβάλλει το Διεθνές Δίκαιο».

Επαναλαμβάνει «την πάγια θέση της ότι το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει προς την πιο πάνω κατεύθυνση είναι η εγκατάλειψη κάθε συζήτησης για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας η οποία λύση εξ ορισμού και ανάγκης για την εφαρμοσιμότητά της αποκλείει εκ προοιμίου την επιστροφή των προσφύγων».

Η «Αδούλωτη Κερύνεια» αναφέρει πως «χρειάζεται αγώνας απελευθέρωσης για να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα και οι έποικοι οπότε θα εκκενωθούν και τα σπίτια και οι περιουσίες μας για να επιστρέψουμε και να επανεγκατασταθούμε εκεί».

«Σε αυτή την προσπάθεια είναι που πρέπει να πρωτοστατούν οι εκλεγμένες αρχές των κατεχόμενων περιοχών και όχι να σαλιαρίζουν με την κατοχή με τον τρόπο που αναφέρεται στο δημοσίευμα», καταλήγει η ανακοίνωση.