Η ΑΓΝΟ καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε υπαγωγή στο άρθρο 99 ή παύση πληρωμών

Δύο είναι οι επιλογές της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ, όπως ανακοινώθηκε από τον γενικό διευθυντή της εταιρείας κ. Θέμη Κωστόπουλο, ενώπιον του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης κατά τη σημερινή δίκη: παύση πληρωμών ή υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.

Οι οφειλές της εταιρείας ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες, άρα και θεωρεί ως μονόδρομο την υπαγωγή στο άρθρο 99. Από την άλλη, οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν πως η προστασία της ΑΓΝΟ από τους πιστωτές της δεν είναι απαραίτητη, καθώς η γαλακτοβιομηχανία διαθέτει επαρκή ρευστότητα, αλλά και την απαιτούμενη ζήτηση για τα προϊόντα της: τα προβλήματά της, ισχυρίστηκαν, οφείλονται περισότερο στη μορφή της εταιρικής της σχέσης με τη μητρική «Κολιός»

Όπως μεταδίδει και το Αθηναϊκό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο, κατά τη διάρκεια της πολύωρης δίκης, εργαζόμενοι και κτηνοτρόφοι παρέμειναν συγκεντρωμένοι έξω από το δικαστικό μέγαρο, όπου είχαν αναρτήσει πανό με συνθήματα όπως: «Όχι άλλη κοροϊδία και ψευτιά» και «ΑΓΝΟ-Κολιός: Πληρωμή τώρα. Όχι στις μειώσεις, όχι στις απολύσεις».

Οι 380 εργαζόμενοι στην ΑΓΝΟ πραγματοποιούν απεργίες από τις 18 Φεβρουαρίου, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα πολλών μηνών, αφού  όπως σημειώνουν, η εταιρεία τούς οφείλει χρήματα ακόμη και από τη μισθοδοσία του περσινού Νοεμβρίου.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, κ. Κ. Κογκαλίδης, είναι άξιον απορίας πώς ζητείται η υπαγωγή στο άρθρο 99, όταν «καθημερινά βγαίνουν από το εργοστάσιο 120 φορτηγά με προϊόντα της ΑΓΝΟ (…) και το ανθρώπινο δυναμικό της επιχείρησης, η οποία διπλασίασε τον τζίρο της τα τελευταία εννέα-δέκα χρόνια, έχει συσσωρευμένα ρεπό και άδειες», επειδή δεν προλαβαίνει -λόγω φόρτου εργασίας- να τα χρησιμοποιήσει.

Να σημειωθεί πως πέραν του Σωματείου Εργαζομένων και δεκάδων κτηνοτρόφων, παρεμβάσεις κατά του αιτήματος υπαγωγής έγιναν από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και πιστωτές- προμηθευτές, οι οποίοι θεωρούν υπερβολικό το «κούρεμα» κατά 85% των οφειλών της γαλακτοβιομηχανίας (σ.σ. εκ των οποίων 17,5 εκατ. ευρώ αφορούν σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια της ΑΤΕ, που έχουν καταγγελθεί και περίπου 3,5 εκατ. σε οφειλές σε εργαζόμενους/ασφαλιστικά ταμεία). Αντίστοιχα, παρεμβάσεις υπέρ του αιτήματος έγιναν από 92 εκ των 380 εργαζομένους και 25 διανομείς.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί εντός των επόμενων δύο-τριών μηνών. Προς το παρόν και μέχρι την έκδοση της απόφασης, το δικαστήριο διατηρεί την προσωρινή διαταγή, με την οποία αναστέλλονται τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της ΑΓΝΟ, εξαιρουμένων όμως όχι μόνο των εργαζομένων, αλλά επιπρόσθετα και των παραγωγών.