Η Αγγλία βγαίνει κερδισμένη στην οικονομία ακόμα κι αν χάσει στον τελικό του Euro 2020

Είτε νικήσει είτε χάσει στον τελικό του Euro 2020, η Αγγλία -που φτάνει για πρώτη φορά εδώ και 55 χρόνια σε τελικό μεγάλης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης- έχει ήδη αποκομίσει ένα σημαντικό όφελος για την οικονομία της και αυτό δεν είναι άλλο από τη δυναμική που έχει ήδη αναπτύξει η πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς και όχι μόνο.

Η επιτυχημένη πορεία της εθνικής ομάδας στο euro έχει οδηγήσει όχι μόνο σε αύξηση των εσόδων των παμπ και των γραφείων στοιχημάτων αλλά και στην αύξηση των εσόδων από διαφημίσεις για τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς. «Κατά τη διάρκεια διοργανώσεων όπως το Euro 2020, συχνά βλέπουμε την κατανάλωση να αυξάνεται», ανέφερε αναλύτρια για καταναλωτικά θέματα της ING Bank, Alyssa Gammoudy, σημειώνοντας ότι οι λιανοπωλητές τροφίμων και οι εταιρείες delivery φαγητού έχουν ωφεληθεί καθώς οι πολίτες συγκεντρώνονται όλοι μαζί για να παρακολουθήσουν τους αγώνες».

Ο δείκτης FTSE 250 του Ηνωμένου Βασιλείου έχει καταγράψει άνοδο 0,8% από τον πρώτο αγώνα που διεξήχθη στις 11 Ιουνίου, ξεπερνώντας την πτώση 1,4% του Euro Stoxx 50. Εν πολλοίς, η εξέλιξη αυτή ενδεχομένως να οφείλεται στις «φθηνές» αποτιμήσεις των μετοχών του Ηνωμένου Βασιλείου που έχουν έρθει στο προσκήνιο λόγω της αύξησης της δραστηριότητας εξαγοράς. Και για να είμαστε σίγουροι, τα αποθέματα μεσαίας κεφαλής της Βρετανίας εξακολουθούν να ακολουθούν τους ηπειρωτικούς ομολόγους από έτος σε έτος. Επιπλέον, οι μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης της βρετανικής αγοράς ακολουθούν λίγο πολύ την πορεία της υπόλοιπης ευρωπαϊκής αγοράς.

Όσον αφορά το αποτέλεσμα του τελικού, τα γραφεία στοιχημάτων «δείχνουν» Αγγλία, αλλά με μικρή διαφορά. Η Goldman Sachs Group Inc., εν τω μεταξύ, εκτιμά ότι υπάρχει πιθανότητα 58% να κερδίσει η Αγγλία το Euro– κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. «Για όλα υπάρχει πρώτη φορά», έγραψε ο οικονομολόγος Christian Schnittker σε σημείωμά του.

Αυτοί είναι οι βασικοί κλάδοι που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον:
Παμπ

Στις παμπ της Αγγλίας, το Euro 2020 άφησε γλυκόπικρη γεύση. Ενώ οι πωλήσεις μπορεί να έχουν αυξηθεί ελαφρώς, η πελατεία τους έχει μειωθεί λόγω των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης που έχουν επιβληθεί, αλλά θα πάψουν να ισχύουν περίπου μια εβδομάδα μετά το τέλος του τουρνουά. Το City Pub Group Plc προειδοποίησε ότι πολλοί οπαδοί δεν παρακολουθούσαν τα παιχνίδια σε μπαρ, ενώ οι μετοχές του ιδιοκτήτη παμπ Mitchells & Butlers Plc έχουν καταγράψει 9,8% από τον πρώτο αγώνα.

Σούπερ μάρκετ

Οι απώλειες των παμπ ήταν κέρδος για τα σούπερ μάρκετ: Αν και το πρόσφατο ράλι των μετοχών του κλάδου οφείλονται κυρίως σε μία πλειοδοσία προσφορών για την Wm Morrison Supermarkets Plc, οι πωλήσεις του κλάδου τον Ιούνιο αυξήθηκαν, αναφέρει ο αναλυτής της HSBC Holdings Plc. Andrew Porteous.

Άλλοι κλάδοι που βγήκαν κερδισμένοι από τη συμμετοχή και την πορεία της ομάδας στο Euro ήταν τα γραφεία στοιχημάτων, οι υπηρεσίες παράδοσης φαγητού, οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί και κλάδος των ξενοδοχείων.