Η έλλειψη ρευστότητας πνίγει την αγορά

Να εξοφλήσει «ακούρευτα» ομόλογα συνολικού ύψους 1.353.800.000 ευρώ, τα οποία βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, καλείται την , Πέμπτη η χώρα μας. Πρόκειται για τον τελευταίο σταθμό πριν από την καλοκαιρινή έκρηξη χρηματοδοτικών υποχρεώσεων.
Τα ομόλογα που λήγουν αυτή την εβδομάδα είχαν εξαιρεθεί από το πολυδιαφημισμένο «κούρεμα» (PSI) του 2012, με αποτέλεσμα το Ελληνικό Δημόσιο να οφείλει να τα αποπληρώσει στο ακέραιο και με επιτόκιο 5,9%. Από το προαναφερθέν ποσό, τα 1.185.800.000 θα καταλήξουν στην ΕΚΤ και τα υπόλοιπα 168.000.000 ευρώ στις εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης. Η υπεραπόδοση των περυσινών εσόδων και η άτυπη «στάση πληρωμών», λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του 3ου Μνημονίου, επιτρέπουν στην κυβέρνηση να καλύψει τη μεθαυριανή υποχρέωση.
Ακολουθούν τρεις μήνες χρηματοδοτικής νηνεμίας, ώσπου στις 17-20 Ιουλίου συσσωρεύονται υποχρεώσεις ύψους 6,26 δισ. ευρώ, οι οποίες είναι αδύνατο να καλυφθούν χωρίς εκταμίευση της εκκρεμούς δανειακής δόσης των 7 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).