Η  έκπτωση της Ελληνικής Πολιτείας με παραδείγματα και δύο διδακτικές ιστορίες

Άρθρο Γνώμης του Γεωργίου Βασιλάκη*

 ( Η απόπειρα της οικειοποίησης μιας δωρεάς στη Κύπρο και πώλησης του ακινήτου και η αφαίρεση από το Ελληνικό δημόσιο για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ των δωρεών των πολιτών για τους  πυροπαθείς της Ηλείας)

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν είχε ποτέ την πρόθεση να πωλήσει το τεμάχιο στην Έγκωμη, έναντι του Μετοχίου Κύκκου, όπως του καταλογίζει ο δικηγόρος της Ιεράς Μονή

Για δυόμιση και πλέον ώρες κατέθετε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας σε σχέση με τη διαφορά που προέκυψε μεταξύ της Ιεράς Μονής Κύκκου και του Ελληνικού Δημοσίου αναφορικά με τεμάχιο γης στην Έγκωμη, έναντι του Μετοχίου Κύκκου. Ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν είχε ποτέ την πρόθεση να πωλήσει το συγκεκριμένο τεμάχιο και πως ο ίδιος μαζί με τον Κύκκου Νικηφόρο συμφώνησαν σε ένα ειρηνικό διακανονισμό για αυτό το θέμα. Ισχυρίστηκε δε πως ο δικηγόρος της Ιεράς Μονής Κύκκου, Κώστας Βελάρης τίναξε στον αέρα, κατά την έκφραση του, τη συμφωνία αυτή.

Ο κ. Κοτζιάς αντεξετάστηκε σήμερα από το δικηγόρο της Ιεράς Μονής Κύκκου, Κώστα Βελάρη στο πλαίσιο εξέτασης της αίτησης που καταχώρησε η πλευρά της Μονής Κύκκου με την οποία ζητά την εκτέλεση της απόφασης του Δικαστηρίου, ημερομηνίας 10 Φεβρουαρίου του 2017, επί της αγωγής που είχε κινήσει η Μονή εναντίον της Ελληνικής Δημοκρατίας για το εν λόγω τεμάχιο.

Το Δικαστήριο με την εν λόγω απόφαση του καλούσε την Ελληνική Δημοκρατία, η οποία είχε αγοράσει το τεμάχιο αυτό το 1998 έναντι του ποσού των 500.000 λιρών Κύπρου με σκοπό την ανέγερση της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο και της πρεσβευτικής κατοικία, να μεταβιβάσει αμέσως το ακίνητο στην Ιερά Μονή Κύκκου.

Η Μονή ζήτησε να της επιστραφεί το εν λόγω τεμάχιο όταν είχε αντιληφθεί ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν θα προχωρούσε στην ανέγερση των εν λόγω κτιρίων, ως ήταν η μεταξύ τους συμφωνία, αλλά θα το πουλούσε . Γι΄ αυτό και καταχώρησε την εν λόγω αγωγή την οποία και κέρδισε. Ακολούθως η Μονή πώλησε το εν λόγω τεμάχιο, επιστρέφοντας στην Ελληνική Δημοκρατία το ποσό των €2.250.000 που αντιστοιχούσε στο ποσό το οποίο το είχε αγοράσει, πλέον τόκους. Ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε σήμερα στο δικαστήριο ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν είχε ποτέ την πρόθεση να πωλήσει το συγκεκριμένο τεμάχιο και πως στις 28 Μαρτίου του 2017 ο ίδιος μαζί με τον Κύκκου Νικηφόρο συμφώνησαν σε ένα ειρηνικό διακανονισμό για αυτό το θέμα.

Η Μονή Κύκκου κέρδισε η Ελλάδα γελοιοποιήθηκε καμαρώστε όμως επιχείρημα που προέβαλε ο υπουργός των εξωτερικών <<Ο Έλληνας Υπουργός ανέφερε προς το δικαστήριο ότι ο Κεμάλ Ατατούρκ δώρισε το 1939 στην Ελληνική Δημοκρατία ένα οικόπεδο στην Άγκυρα και μετά από τόσα χρόνια θα τοποθετηθεί φέτος ο θεμέλιος λίθος, προσθέτοντας ότι το Ελληνικό Δημόσιο ουδέποτε το πούλησε>>

Να στείλετε ευχαριστήρια επιστολή  κε υπουργέ στο σημερινό  πρόεδρο  της Τουρκίας που σας ανέχτηκε. Ούτε ντροπή δεν υπάρχει σ αυτή τη χώρα.

<<Δεν ήθελα να είμαι με οποιαδήποτε κυπριακή αρχή στα δικαστήρια. Δυστυχώς κατέληξα εδώ με μεγάλη μου λύπη για ένα ζήτημα που είναι ντροπή για την Ελληνική και Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι ντροπή και για τις δύο πλευρές», ανέφερε ο κ. Κοτζιάς.

Ο Έλληνας Υπουργός είπε επίσης ότι δεν μπορεί να είναι αποδεικτικό στοιχείο σε δικαστήριο το ότι κάποιοι λένε στην Ελλάδα να πουλήσει την Ακρόπολη ή νησιά, αποδίδοντας τις ενέργειες του ΤΑΙΠΕΔ σε νομική πλάνη. Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ακόμη ότι ούτε επί χούντας η Ελλάδα δεν διασύρθηκε με αυτό τον τρόπο, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του ως το μεγαλύτερο φίλο της Κύπρου που έδωσε μάχες στο πλευρό της Κύπρου για το Κυπριακό.>>

Ας θυμηθούμε όμως μια παράλληλη ιστορία στο χρόνο. “Εξαφανίστηκαν” τα λεφτά των πυρόπληκτων της Ηλείας!…

Σε μεγάλο σκάνδαλο φαίνεται να εξελίσσεται η υπόθεση του «ταμείου Μολυβιάτη» που είχε συσταθεί για τους πυρόπληκτους της Ηλείας.

Βουλευτές, αλλά και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης καταγγέλλουν ότι τα χρήματα που είχαν προσφέρει πολλοί δωρητές και διαχειριζόταν ο… πρώην υπουργός ως Πρόεδρος του Ταμείου, «έχουν κάνει φτερά» και δεν έχουν διατεθεί για να γίνουν τα σημαντικά έργα που απαιτούνται στην περιοχή.

«Το “ταμείο Μολυβιάτη” δεν μπόρεσε να αποδώσει το έργο το οποίο επωμίσθηκε, με αποτέλεσμα τα χρήματα αυτά να μένουν αδιάθετα. Η προηγούμενη κυβέρνηση μετέφερε το λογαριασμό στο υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα και πάλι να παγώσουν» αναφέρει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου και πρώην υπουργός Πέτρος Τατούλης αν και ο Πέτρος Μολυβιάτης ισχυρίζεται ότι επί των ημερών του ξοδεύτηκαν περίπου 76 εκατομμύρια ευρώ για να κτιστούν πάνω από χίλια σπίτια και αγροτικά οικήματα.

«Δεν είναι δυνατόν ιδιώτες, όπως η οικογένεια Βαρδινογιάννη, να έχουν οικοδομήσει ολόκληρα χωριά, όπως στην περίπτωση της Μακίστου, και το κράτος να μην δίνει χρήματα για την κατασκευή των δρόμων πρόσβασης στα χωριά αυτά.Όταν μάλιστα μένουν ανεκμετάλλευτα τα χρήματα των δωρεών του ελληνικού λαού» «Αυτές τις δωρεές που είχαν συγκεντρωθεί στο “ταμείο Μολυβιάτη”, κάποιοι, αυθαίρετα και εναντίον της θέλησης των δωρητών, τις έχουν ρίξει στο Δημόσιο Ταμείο και κανείς δεν ξέρει τι έχουν γίνει αυτά τα χρήματα» Την έλλειψη έργων στην Ηλεία και το διαφαινόμενο σκάνδαλο με το «ταμείο Μολυβιάτη»: «Εδώ τα πράγματα είναι τραγικά. Υπενθυμίζεται ότι το ποσό που είχε συγκεντρωθεί από δωρεές, για τις φονικές πυρκαγιές που έπληξαν την Ηλεία το 2007, ήταν περίπου 210 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 130 φέρεται να έχουν υπαχθεί πλέον στη διαχείριση του υπουργείου Οικονομικών…

Αναξιόπιστο το Ελληνικό κράτος αλλά και με επιλεκτικές ευαισθησίες απαιτεί να το σέβονται ενώ δεν σέβεται τις διεθνείς του υποχρεώσεις και τη βούληση των δωρητών του και το φαινόμενο είναι διαχρονικό δείχνοντας τη ποιότητα του πολιτικού προσωπικού που το υπηρετεί.

*Οικονομολόγου – Φοροτεχνικού