Ηχηρό μήνυμα από την ελληνική πλευρά στην Τουρκία

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος σε δήλωσή του στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες έστειλε νέο μήνυμα στην Άγκυρα τόσο για την ευρωπαϊκή της προοπτική όσο και για τον περιφερειακό της ρόλο.

Εδικότερα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως «για μας, προτεραιότητα είναι πάντα το ζήτημα της προσβολής του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Όπως είπε, σε όλες τις επαφές με τους συναδέλφους του, τονίζει το ζήτημα αυτό και βλέπει ότι γίνεται κατανοητή η ανάγκη, «όχι απλώς και μόνο να δηλώνεται ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, αλλά να διακοπεί η προσβολή του διεθνούς δικαίου επί του πεδίου, κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό, μετά και από την πάρα πολύ καθαρή θέση που διατύπωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την άποψη αυτή».

«Θέλω να ελπίζω ότι η Τουρκία λαμβάνει τα μηνύματα και αντιλαμβάνεται ότι εάν η φιλοδοξία της είναι η ευρωπαϊκή προοπτική και ένας περιφερειακός ρόλος, ο οποίος γίνεται δεκτός μέσα στο σύστημα της διεθνούς νομιμότητας, δεν μπορεί να ξεκινά από την προσβολή του διεθνούς δικαίου» κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.