Ηροδότου: Πρόστιμο σε τράπεζα για το διαβατήριο στον Τζο Λόου

Ηροδότου: Πρόστιμο σε τράπεζα για το διαβατήριο στον Τζο Λόου

Ο Διοικητής της Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου, σε κατάθεσή του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής των Κατ΄ εξαίρεση Πολιτογραφήσεων Αλλοδαπών, Επενδυτών και Επιχειρηματιών, τόνισε ότι η  Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου  δεν είχε κάποια εμπλοκή κατά την διάρκεια του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ), ενώ το πλαίσιο για τις κατ΄ εξαίρεση πολιτογραφήσεις «δεν αναθέτει οποιαδήποτε αρμοδιότητα ή ρόλο στην ΚΤΚ».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «ουδέποτε ζητήθηκαν οι απόψεις της ΚΤΚ για αιτήσεις κατ΄ εξαίρεση πολιτογράφησης που υποβλήθηκαν από αλλοδαπούς ή εκ μέρους τους, ούτε συμμετείχε η ΚΤΚ στον σχεδιασμό του ΚΕΠ».

Απαντώντας σε ερώτηση για την υπόθεση του Μαλαισιανού Τζο Λόου, ο κ. Ηροδότου είπε ότι μόλις βγήκε αυτή είδηση έδωσε οδηγία για να γίνει επιτόπιος έλεγχος ειδικά για αυτή την περίπτωση, ο οποίος ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2019 αλλά λόγω του λοκντάουν υπήρξε κάποια καθυστέρηση.

«Αυτές τις ημέρες θα βγει η τελική απόφαση που είναι το πρόστιμο» προς την τράπεζα, ανακοίνωσε.

Σε ερώτηση αν οι λογαριασμοί των developer, λογιστών και δικηγόρων θεωρούνται υψηλού κινδύνου απάντησε καταφατικά.

Αναφορικά με την περίπτωση του Τζο Λόου, ανέφερε πως υπήρχε καθυστέρηση λόγω του lockdown και πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει τελική απόφαση που είναι το πρόστιμο. Όπως είπε έγινε ειδικός επιτόπιος έλεγχος στο συγκεκριμένο πιστωτικό ίδρυμα από τον Νοέμβριο του 2019.

“Το σύνολο των περιπτώσεων που έβγαιναν από το Al Jazeera ήταν 57 και 29 από αυτούς είχαν αρνητικές πληροφορίες. Από τους 57, οι 33 από αυτούς ήταν πελάτες κυπριακών τραπεζών και από αυτούς δυνητικά αρνητικές πληροφορίες ήταν 19 Είμαστε στα τελικά στάδια 28 φακέλων” είπε.