ΗΠΑ: 20 αναλυτές προβλέπουν νικητή των εκλογών και την αντίδραση των αγορών

20 στρατηγικοί αναλυτές προβλέπουν τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και πώς θα αντιδράσουν οι αγορές. Η πλειοψηφία των στρατηγικών αναλυτών που ερωτήθηκαν από το CNBC αναμένουν ότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν θα είναι ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου αλλά διαφοροποιούνται σημαντικά όταν καλούνται να απαντήσουν τι σημαίνουν οι εκλογές για τις χρηματαγορές. Δεκατέσσερις από τους 20 στρατηγικούς αναλυτές που ερωτήθηκαν από το CNBC δίνουν νίκη στον Μπάιντεν έναντι του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι μισοί από τους 20 αναμένουν ότι ο S&P 500 θα έχει απώλειες τον πρώτο μήνα μετά την ημέρα των εκλογών. Πέντε από τους 20 αναμένουν ράλι, τέσσερις προέβλεψαν μια αγορά με περιορισμένο εύρος και ένας αρνήθηκε να απαντήσει.

Οκτώ δήλωσαν ότι αναμένουν μείωση 5% για τον S&P 500 τον πρώτο μήνα μετά τις εκλογές – με τρεις από τους αναλυτές να επιλέγουν τον Μπάιντεν, δύο να επιλέγουν τον Τραμπ και δύο να προβλέπουν αμφισβητούμενες εκλογές. Δύο στρατηγικοί αναλυτές προβλέπουν πτώση 10% για τον S&P 500 μετά τις εκλογές – ένας από αυτούς επέλεξε τον Μπάιντεν, ο άλλος Τραμπ.

19 από τους 20 ερωτηθέντες βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες ένας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Ορισμένοι αποδίδουν την αρνητική αντίδραση των αγορών στις προτεινόμενες φορολογικές πολιτικές του Μπάιντεν.»Εάν ο Μπάιντεν κερδίσει και οι Δημοκρατικοί πάρουν τη Γερουσία, η πρώτη σημαντική κίνηση το 2021 θα έχει να κάνει με την φορολογική ατζέντα», δήλωσε ένας αναλυτής.

Οι συσχετισμοί στη Γερουσία
Ένας άλλος είπε ότι η αντίδραση της αγοράς θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί στη Γερουσία: «Αν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν τη Γερουσία με τον Μπάιντεν να κερδίσει τον (Λευκό Οίκο), τότε πιθανότατα θα είναι πιο δύσκολο να υπάρξει ένα ράλι της αγοράς απ ‘ότι αν ο Μπάιντεν κερδίσει και η Γερουσία παραμείνει στους Ρεπουμπλικανούς, καθώς θα είναι λιγότερο πιθανό να συνεχίσει τη φορολογική του ατζέντα χωρίς έλεγχο. «Μόνο τρεις από τους 20 συμμετέχοντες στην έρευνα αναμένουν μια σαφή, αδιαμφισβήτητη νίκη του Τραμπ. Ένας εκ των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα είναι η μάχη της Φλόριντα αυτή που θα κρίνει το μέλλον του Τραμπ. Ενώ ορισμένοι παράγοντες της αγοράς βρίσκονται στα… κάγκελα λόγω των φορολογικών πολιτικών του Μπάιντεν, άλλοι θεωρούν ότι η ολοκληρωμένη απάντηση στην κρίση της υγείας και οι προτεινόμενες επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια και υποδομές θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν το αρνητικό κλίμα των επενδυτών.

Όταν ρωτήθηκαν ποια θα ήταν η αντίδραση της αγοράς σε μια νίκη Τραμπ, 11 ερωτηθέντες δήλωσαν ότι ο S&P 500 θα μπορούσε να κάνει ράλι 5%. Άλλοι πέντε δήλωσαν ότι η αγορά θα παραμείνει συγκρατημένη. Κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι ενώ ο Πρόεδρος Τραμπ ήταν καλός για τις κεφαλαιαγορές κατά την πρώτη θητεία του, το ανοδικό για τις αγορές περιορίζεται στο 2021, καθώς οι περιορισμοί στο εμπόριο και τη μετανάστευση θα μπορούσαν να βλάψουν την οικονομική παραγωγή.

Η πανδημία και η σχέση με την Κίνα
Οι εκτιμήσεις και η αβεβαιότητα γύρω από την πανδημία είναι αρνητική προοπτική. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι το αντι-κινεζικό συναίσθημα στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει διμερή υποστήριξη, αλλά δήλωσαν ότι οι χειρισμοί της σινοαμερικανικής σχέσης θα ήταν διαφορετική υπό τους δύο υποψηφίους.Ο Πρόεδρος Τραμπ, είπαν, πιθανότατα θα ακολουθήσει μια πιο αυστηρή στάση κατά της Κίνας με ό,τι αυτό σημαίνει για την τεχνολογία και το εμπόριο. Μια προεδρία Μπάιντεν αναμένεται να ακολουθήσει μια μετριοπαθή προσέγγιση στις σχέσεις με την Κίνα, ανέφεραν αρκετοί ερωτηθέντες. Ενώ ο Μπάιντεν θα συνεχίσει να προσπαθεί να επαναπατρίσει τον κλάδο των κατασκευών στις Ηνωμένες Πολιτείες, η προσέγγιση θα ήταν λιγότερο αντιφατική. Όπως είπε ένας από τους αναλυτές «Οι διαπραγματεύσεις θα επιστρέψουν στο παραδοσιακό στυλ διπλωματίας».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.