ΗΠΑ: 13 οι νεκροί από τον τυφώνα Φλόρενς…

Ο τυφώνας Φλόρενς έχει ήδη κοστίσει τη ζωή 13 ανθρώπων στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, ενώ εξακολουθεί να απειλεί, καθώς πέφτουν «μνημειώδεις» ποσότητες βροχής και προκαλούνται πλημμύρες, σύμφωνα με τις αρχές.

Οι κάτοικοι που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους προειδοποιήθηκαν να μην επιχειρήσουν να επιστρέψουν, γιατί μπορεί να είναι πιθανή η περαιτέρω εξασθένηση του τυφώνα σύντομα, αλλά παραμένει ο κίνδυνος για ξαφνικές πλημμύρες στη Βόρεια και Νότια Καρολίνα.

Τουλάχιστον 10 είναι οι νεκροί στη Β. Καρολίνα- ανάμεσά τους μια μητέρα και το μωρό της που σκοτώθηκαν μέσα στο σπίτι τους από πτώση δένδρου- ενώ άλλοι 3 έχασαν τη ζωή τους στη Νότια Καρολίνα.

Οι ριπές πολύ ισχυρών ανέμων και καταρρακτώδους βροχής έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές. Πολλοί δρόμοι παραμένουν αποκλεισμένοι από πτώσεις δένδρων και ηλεκτρικών στύλων ή και από ξαφνικές πλημμύρες.

Η καταιγίδα «ρίχνει μνημειώδεις ποσότητες βροχής», προειδοποίησε ο Ρόι Κούπερ, ο κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας, της Πολιτείας που έχει πληγεί περισσότερο.

Ένα μέρος της πόλης Νιου Μπερν, με πληθυσμό 30.000 κατοίκων, βρίσκεται κάτω από τα νερά από την Παρασκευή, με αποτέλεσμα να παγιδευτούν εκατοντάδες κάτοικοι. Η τουριστική αυτή πόλη βρίσκεται στη συμβολή των ποταμών Νιούζ και Τρεντ.

Περισσότεροι από 400 άνθρωποι διασώθηκαν και 4.200 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, είπε το Σάββατο ο δήμαρχος του Νιου Μπερν Ντέινα Άουτλο. «Η προτεραιότητα είναι να αντληθούν τα νερά μέσα στην πόλη», όμως «δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα της επιστροφής», πρόσθεσε μιλώντας στο CNN και απευθυνόμενος στους 1.200 κατοίκους της πόλης που έχουν καταφύγει σε κέντρα υποδοχής.

Περίπου 750.000 νοικοκυριά δεν είχαν ηλεκτρικό το Σάββατο στη Βόρεια Καρολίνα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες διαχείρισης έκτακτων αναγκών.