ΗΠΑ: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το όριο χρέους

Ψηφίστηκε από την αμερικανική Βουλή το νομοσχέδιο που «βάζει στην άκρη» το όριο χρέους μέχρι το Μάρτιο του 2015, αποτρέποντας νέο κοινοβουλευτικό δράμα και κρίση χρέους ανάλογο του Οκτωβρίου. Το νομοσχέδιο πέρασε χωρίς οι Ρεπουμπλικανοί να εγείρουν αναχώματα σε πολιτικά μέτρα της κυβέρνησης, αντιστεκόμενοι σε σκληροπυρηνικά μέλη τους που επιδίωκαν νέα αντιπαράθεση με όπλο το όριο δανεισμού.

Η Βουλή κύρωσε τα ξημερώματα το νομοσχέδιο με 221 ψήφους υπέρ και 201 ψήφους κατά. Το νομοσχέδιο οδεύει στη Γερουσία (όπου κυριαρχούν οι Δημοκρατικοί) και αναμένεται να περάσει χωρίς πρόβλημα.

Όπως αποφασίστηκε το όριο δανεισμού που είχε αυξηθεί σε περίπου 17,3 τρισ. δολάρια και πλέον μπορεί να συνεχίσει μέχρι το Μάρτιο του επόμενου χρόνου και η Ουάσιγκτον να δανείζεται για να καλύπτει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Η υπερψήφιση αποτελεί νέα ήττα για τους Ρεπουμπλικανούς: Ο Τζον Μπένερ, πρόεδρος της Βουλής και αρχηγός της ομάδας των Ρεπουμπλικανούς, ήταν ένας από τους μόλις 28 βουλευτές του κόμματος που ψήφισαν «ναι».

Ο Λευκός Οίκος επικρότησε την υπερψήφιση του νομοσχεδίου: «Η ψηφοφορία είναι ένα θετικό βήμα για την απομάκρυνση από την πολιτική σύγκρουση που προκαλεί περιττά προβλήματα στην οικονομία» σχολίασε ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Τζέι Κάρνεϊ.