ΗΠΑ: Συνελήφθη 89χρονος «φρουρός των SS» στο Άουσβιτς

Τον 89χρονο Γιόχαν Μπρέγερ συνέλαβαν στη Φιλαδέλφεια οι αμερικανικές αρχές, κατηγορώντας τον πως ήταν φρουρός με τις δυνάμεις των SS στο Άουσβιτς και είχε εμπλοκή στις χιλιάδες δολοφονίες στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Η Γερμανία ζήτησε την άμεση έκδοσή του για να δικαστεί. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι είχε εξαναγκαστεί να καταταγεί στα SS και πως «υπηρετούσε» σε τμήμα που δεν είχε σχέση με τις εκτελέσεις. Ο Μπρέγερ είχε εγκατασταθεί στις ΗΠΑ λίγα χρόνια μετά τον πόλεμο.

Όπως ανακοίνωσε το δικαστήριο της Φιλαδέλφειας, ο Μπρέγερ είχε συλληφθεί την Τρίτη στο σπίτι του κατηγορούμενος πως ήταν φρουρός με τα SS και στο στρατόπεδο του Άσουβιτς και, νωρίτερα, σε εκείνο του Μπούχενβαλντ.

Η Γερμανία τον κατηγορεί για συνδρομή στις μαζικές δολοφονίες στο Άουσβιτς (τις οποίες υπολογίζει, μόνο για την περίοδο που ο Μπρέγερ ήταν στο στρατόπεδο, σε 344.000). Ο Μπρέγερ είχε μεταφερθεί από το Μπούχενβαλτ στο Άουσβιτς το 1944.

Το αμερικανικό δικαστήριο διέταξε τη σύλληψή του χωρίς εγγύηση, και δεν αποδέχθηκε το αίτημα της υπεράσπισης να μην κρατηθεί όσο εξετάζεται η υπόθεσή του για λόγους υγείας.

Η έκδοσή του ή μη αναμένεται να αποφασιστεί από το δικαστήριο στις 21 Αυγούστου. Τις διαδικασίες για τη σύλληψή του είχε κινήσει η γερμανική εισαγγελία του Βάιντεν ιν ντερ Όμπεφαλτς.

Το δικαστικό προηγούμενο που είχε δημιουργήσει η υπόθεση Ντέμιανουκ είχε δώσει νέα ώθηση στις τελευταίες προσπάθειες για εντοπισμό και καταδίκη όσων ήταν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης: Ο Ντέμιανουκ είχε καταδικαστεί ως συνεργός επειδή ήταν φρουρός στο Σόριμπορ, χωρίς να χρειαστεί ποτέ να αποδειχθεί σύνδεσή του με συγκεκριμένη δολοφονία.

Μετά την καταδίκη του Ντέμιανουκ σε δικαστήριο του Μονάχου, οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές φέρονται να είχαν ανοίξει ξανά δεκάδες φακέλους ενώ το εβραϊκό κέντρο Βίζενταλ είχε ξεκινήσει εκστρατεία «τελευταίας ευκαιρίας» για τον εντοπισμό ναζιστών στα στρατόπεδο εξόντωσης.

Το εάν το σκεπτικό του δικαστηρίου του Μονάχου για τον Ντέμιανουκ έστεκε δεν κρίθηκε ποτέ: Ο Ντέμιανουκ πέθανε πριν εκδικαστεί η έφεσή του.