ΗΠΑ: Στο όνομα του Ελον Μασκ οδηγούν σε απόγνωση αφελείς αποσπώντας τους εκατομμύρια

Δέκτης πληθώρας αιτημάτων -των περισσοτέρων δραματικών- είναι η Ομοσπονδιακή επιτροπή εμπορίου (Federal Trade Commission) από Αμερικανούς καταναλώτες που έπεσαν θύματα εξαπάτησης από επιτήδειους που υποδύονταν τον Ελον Μάσκ εκμεταλλευόμενοι την πρόσφατη φρενίτιδα με τα κρυπτονομίσματα.

Από τον Οκτώβριο του 2020, έχουν αναφερθεί απώλειες άνω των 80 εκατομμυρίων δολαρίων σε απάτες που σχετίζονται με επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακή υπηρεσία. Σε πολλές από αυτές το «δόλωμα» ήταν η υπόσχεση από μια διασημότητα με δεσμούς με τον χώρο των κρυπτονομισμάτων για πολλαπλασιασμό του ποσού που θα έστελνε ο καταναλωτής στο ψηφιακό του πορτοφόλι.

Από τα στοιχεία της υπηρεσίας προκύπτει ότι οι απώλειες μόνο από τις απάτες που αναφέρονται άμεσα στον Έλον Μάσκ έχουν ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια δολάρια. Οι απάτες αυτού του είδους έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια βάζοντας στο επίκεντρο τον εξαιρετικά δημοφιλή διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla και της SpaceX, και όπως αναφέρει το Bloomberg η πρόσφατη τηλεοπτική του εμφάνιση ως οικοδεσπότης του “Saturday Night Live” αύξησε περαιτέρω το ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσματα διευκολύνοντας τους απατεώνες να βρουν περισσότερα θύματα.

Στα αρχεία της Ομοσπονδιακής Επιτροπής περιλαμβάνονται δεκάδες καταγγελίες, απεγνωσμένων ανθρώπων που ζητούν τη βοήθεια της υπηρεσίας για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

«Παραπλανήθηκα από μια απάτη με τον Ελον Μασκ και το Bitcoin», αναφέρεται σε μία από αυτές. «Με λήστεψαν», αναφέρει κάποια άλλη.

Και η λίστα είναι ενδεικτική:

* «Ψεύτικο tweet παρόμοιο με αυτό του Έλον Μασκ. Έγραφε, ότι όποιος έστελνε σήμερα 1 Bitcoin θα του επιστρέφονταν 10. Έστειλα ένα αξίας 53.500 $. Έχω κρατήσει φωτογραφίες. ”

* «Παρουσιάζονταν ως special προσφορά από τον Ελον Μασκ. Υπόσχονταν να διπλασιάσει την επένδυση εάν ξεπερνούσες ένα συγκεκριμένο πλαφόν σε Bitcoin, Ethereum ή DOGE. Έστειλα 5.000 DOGE πριν καταλάβω ότι ήταν απάτη».

* «Ήμουν αρκετά ανόητος να θεωρήσω ότι πρόκειται για διαφημιστική προσφορά από το Saturday Night Live για την πρώθηση της εκπομπής που θα παρουσίαζε ο Έλον Μάσκ. Πήγα στο SNLMUSK.com και έστειλα 30.000 dogecoins που υποτίθεται θα δεκαπλασιάζονταν. Παρακαλώ βοηθήστε με. Η μεταφορά εστάλη στην ακόλουθη διεύθυνση … ”

* «Ήταν μια απάτη στοTwitter με κάποιον που προσποιούταν ότι ήταν ο Έλον Μασκ. Χρησιμοποίησε το ίδιο εικονίδιο και είχε τον μπλε, κύκλο αυθεντικότητας».

Ο Μασκ ασκεί τεράστια επιρροή στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων απλά και μόνο με μηνύματά του στο στοTwitter, όπως φάνηκε και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, όπου οι αναρτήσεις του για το εάν η Tesla έχει πουλήσει μέρος των αποθεματικών που διατηρεί σε bitcoin και η επακόλουθη διάψευσή του αποτέλεσαν τον προάγγελο της χθεσινής πτώσης.

«Υπάρχει φρενίτιδα για την προσδοκία εύκολου πλουτισμού με την άνοδο της τιμής των κρυπτονομισμάτων», δήλωσε η Emma Fletcher, αναλύτρια της FTC. «Οι άνθρωποι δεν θέλουν να χάσουν την ευκαιρία, όπως επίσης και οι απατεώνες που επωφελούνται από το χάσμα αβάσιμων πληροφοριών και γνώσης εκμεταλλευόμενοι τον ενθουσιασμό τους ».