ΗΠΑ: Σε 24 ώρες η μεγάλη μάχη

Σε 24 ώρες ξεκινά η μεγάλη μάχη της κάλπης για τις ΗΠΑ με εκατομμύρια μάτια στραμμένα στη άλλη πλευρά του Ατλαντικού όπου στις 6 Νοέμβρη κλείνουν οι κάλπες και ξεκινά η καταμέτρηση των ψήφων εκατομμυρίων αμερικανών για την ανάδειξη του νέου κατοίκου του Λευκού οίκου. Ήδη έχουν ψηφίσει 24 εκατομμύρια αμερικανοί.

Μπαράκ Ομπάμα και Μιτ Ρόμνεϊ φαίνεται ότι είναι κυριολεκτικά ισοδύναμοι με ποσοστό 48%  στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα  με στοιχεία νέας δημοσκόπησης που ολοκληρώθηκε μόλις 48 ώρες πριν το κλείσιμο των κάλπεων.

Η δημοσκόπηση δημοσιοποιήθηκε χθες από το ABC News και τη «Washington Post» και έδειξε ότι υπάρχει ωστόσο μια διαφορά στην πρόθεση ψήφου ανάμεσα σε διαφορετικές κοινωνικές και εθνοτικές ομάδες.

Τον κ. Μπαράκ Ομπάμα προτιμούν με διαφορά 6% από τον Μιτ Ρόμνεϊ οι γυναίκες, ενώ ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος κερδίζει με διαφορά 7% την προτίμηση των ανδρών.

Το 20% των λευκών ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ του Ρόμνεϊ και ο Ομπάμα συγκεντρώνει το 59% των ψήφων των άλλων.

Οπως και στις εκλογές του 2008, οι νέοι σε ποσοστό 25%, τάσσονται υπέρ του Μπαράκ Ομπάμα, αλλά οι μεγαλύτεροι σε ηλικία (12%) στηρίζουν τον Μιτ Ρόμνεϊ.

Η προεκλογική εκστρατεία κορυφώθηκε το σαββατοκύριακο  στις πολιτείες  «κλειδιά». Ο Μπαράκ Ομπάμα επισκέφθηκε μόνο το Σάββατο και τις τέσσερις καθοριστικές Πολιτείες Αϊόβα, Οχάιο, Ουισκόνσιν και Βιρτζίνια.

Ο αμερικανός πρόεδρος  μίλησε σε τρεις εκδηλώσεις στο Οχάιο, ενώ στο Ουισκόνσιν βρισκόταν την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, και η Πρώτη Κυρία, Μισέλ Ομπάμα, στη Βιρτζίνια.

Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος μετέβη σε Νιού Χαμσάιρ, Φλόριντα και Κολοράντο. Ο Μπαράκ Ομπάμα θα ολοκληρώσει απόψε το βράδυ την προεκλογική του εκστρατεία στο Ντε Μόιν και θα μεταβεί στο Σικάγο για να παρακολουθήσει τα αποτελέσματα.

Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Μιτ Ρόμνεϊ, επισκέφθηκε το Σάββατο το Νιου Χαμσάιρ, την Αϊόβα και το Κολοράντο, ενώ χθες μίλησε σε Αϊόβα, Οχάιο και Πενσιλβάνια  δίνοντας μία ομιλία στο Ουισκόνσιν και δύο στο Οχάιο.

Η αγροτική περιοχή Αϊόβα, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων της είναι λευκοί, έδωσε την προτίμησή της στον Ομπάμα στις εκλογές του 2008. Μαζί με το Οχάιο και το Ουισκόνσιν θεωρούνται «ο πυρήνας των Μεσοδυτικών πολιτειών», τον οποίο ο κ.
Ρόμνεϊ πρέπει να κατακτήσει για να φτάσει στο Λευκό Οίκο.

Οι δύο υποψήφιοι χαρακτήρισαν την αναμέτρηση ως μια επιλογή ανάμεσα σε δύο «διαφορετικά οράματα για την Αμερική». «Κοιτάξτε, καταλαβαίνω ότι ο κυβερνήτης Ρόμνεϊ τα βρίσκει δύσκολα στο Οχάιο, επειδή είχε πει “όχι” στη διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας», είπε ο Ομπάμα σε μια από τις ομιλίες του στην πολιτεία -επανερχόμενος στο πακέτο διάσωσης των κατασκευαστών αυτοκινήτων, αρκετές από τις οποίες έχουν εργοστάσια στο Οχάιο, και το οποίο υποστηρίζει ότι έσωσε αρκετές θέσεις εργασίας.

«Ξέρουμε τι σημαίνει αλλαγή», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα σε υποστηρικτές του στο Οχάιο «και ότι αυτό που προσφέρει ο κυβερνήτης (Ρόμνεϊ) δεν είναι αλλαγή».

Μιλώντας μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για την ανεργία, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε: «Κάναμε αληθινή πρόοδο, αλλά έχουμε περισσότερη δουλειά να κάνουμε».

Ο Μιτ Ρόμνεϊ, πάντως, δήλωσε ότι τα στοιχεία αποτελούν «θλιβερή υπενθύμιση ότι η οικονομία βρίσκεται σε πραγματικό αδιέξοδο».