ΗΠΑ: Ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το τραπεζικό σύστημα SWIFT παραμένει στο τραπέζι

Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και προσωπικά του προέδρου της, Βλαντιμίρ Πούτιν, εξετάζουν οι ΗΠΑ, με τον Λευκό Οίκο να ξεκαθαρίζει ότι ο αποκλεισμός της Μόσχας από το τραπεζικό σύστημα SWIFT «παραμένει μια επιλογή».

Μιλώντας πριν από λίγο, βράδυ Παρασκευής (ώρα Ελλάδος) στους δημοσιογράφους, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, εξήγησε ότι ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το SWIFT είναι ακόμα στο τραπέζι. «Δεν το βγάλαμε ποτέ και σίγουρα δεν πρόκειται να το βγάλω εγώ από το τραπέζι σήμερα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην πράξη, ένας αποκλεισμός της Ρωσίας από το SWIFT θα σήμαινε ότι τα ρωσικά τραπεζικά ιδρύματα δεν θα μπορούσαν να προχωρούν σε διασυνοριακές χρηματοοικονομικές συναλλαγές, γεγονός που θα είχε συνέπειες στις ρωσικές εταιρείες και στους ξένους πελάτες τους, ειδικά τους αγοραστές πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι οποίοι συναλλάσσονται με αμερικανικά δολάρια.

«Ο αποκλεισμός θα τερμάτιζε όλες τις διεθνείς συναλλαγές, θα πυροδοτούσε νομισματική αστάθεια και θα προκαλούσε τεράστιες εκροές κεφαλαίων» σύμφωνα με τη Μαρία Σάγκινα, του Φινλανδικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων.

Φυσικά, όπως παρατηρούν οι αναλυτές, οι ΗΠΑ και η Γερμανία θα ήταν οι χώρες που θα είχαν να χάσουν τα περισσότερα, εάν η Ρωσία αποκλειόταν από το SWIFT, καθώς οι τράπεζές τους χρησιμοποιούν περισσότερο το διεθνές τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να επικοινωνούν με τις ρωσικές.

Υπέρ του αποκλεισμού της Ρωσίας από το SWIFT, πάντως, εμφανίστηκε σήμερα η Γαλλία, ενώ θετικός σε ένα τέτοιο σενάριο δήλωσε και ο Τσέχος πρόεδρος, Μίλος Ζέμαν.

Ανοιχτή στον αποκλεισμό της Ρωσίας από το διατραπεζικό σύστημα SWIFT είναι και η Γερμανία, «αλλά θα πρέπει να υπολογίσει πρώτα τις συνέπειες για την οικονομία της», όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ.

«Είμαστε ανοιχτοί, αλλά πρέπει να ξέρουμε τι κάνουμε» δήλωσε ο Λίντνερ σε δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων στο Παρίσι, όπου συζητήθηκαν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η ΕΕ θα μπορούσε να αποκλείσει τη Ρωσία από το σύστημα SWIFT

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να αποκλείσει τη Ρωσία από το παγκόσμιο σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT σε έναν νέο γύρο κυρώσεων, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα.

«Ο Πούτιν θέλει πόλεμο. Αλλά ο κόσμος θέλει ειρήνη, ελευθερία και το δικαίωμα να κάνει τις επιλογές του», έγραψε στο Twitter.

«Επιπλέον, μαζικές κυρώσεις, που λαμβάνουν όλα τα θέματα υπόψη, είναι σημαντικές — μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT».