ΗΠΑ: Οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό δυσκολεύουν την κοινωνική ατζέντα του Μπάιντεν

Η πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, απειλεί το μεγάλο νομοσχέδιο των κοινωνικών δαπανών που προωθεί ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με το The Hill.

Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ κατέγραψαν ετήσια αύξηση 7% το Δεκέμβριο του 2021 σε σύγκριση με το επίπεδό τους τον αντίστοιχο μήνα του 2020, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας. Η αύξηση αυτή είναι η ταχύτερη αύξηση τιμών που καταγράφηκε εδώ και σαράντα χρόνια, καθώς η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει από τις σοβαρές οικονομικές συνέπειες της πανδημίας COVID-19.

«Ήταν μία κακή αναφορά», δήλωσε ο Μαρκ Ζαντί, επικεφαλής οικονομολόγος στη Moody’s Analytics. «Αλλά νομίζω ότι τα χειρότερα τα περάσαμε. Είμαστε πολύ κοντά για να αφήσουμε πίσω μας τα χειρότερα», παρατήρησε.

Οι αυξήσεις των τιμών καθιστούν πιο πολύπλοκο το μήνυμα του Λευκού Οίκου σχετικά με μία δυναμική οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία, επί τη βάσει της μείωσης του ποσοστού ανεργίας στο 3,9% τον προηγούμενο μήνα.

Την Τετάρτη, οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου επεσήμαναν άμεσα ότι το ποσοστό αύξησης του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο ήταν μικρότερο από αυτό των δύο προηγούμενων μηνών, αποτελώντας ένδειξη ότι η πορεία του πληθωρισμού αρχίζει να επιβραδύνεται.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο Λευκός Οίκος και οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις κοινωνικές δαπάνες και το κλίμα θα βοηθήσει στην αντιστάθμιση του αυξανόμενου κόστους ζωής, μειώνοντας τα έξοδα για τις αμερικανικές οικογένειες.

Ωστόσο το αναφερόμενο νομοθετικό πακέτο παραμένει στάσιμο στη Γερουσία, αφού ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζο Μάντσιν απέσυρε την υποστήριξή του από την εκδοχή του νομοσχεδίου που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων τον προηγούμενο μήνα, εξαιτίας των προσωπικών ανησυχιών του για την πορεία του πληθωρισμού.

Η νέα απαισιόδοξη αναφορά για την πορεία του πληθωρισμού αναμένεται ότι είναι πιθανό να κλιμακώσει τις ανησυχίες του γερουσιαστή.

Το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, που υποστηρίζει τα συμφέροντα των επιχειρήσεων, επικαλέστηκε τα νέα στοιχεία για να επιχειρηματολογήσει κατά της ατζέντας των μεγάλων κοινωνικών δαπανών που προωθεί ο πρόεδρος Μπάιντεν.