ΗΠΑ: Νέο challenge στο TikTok -«Slap a Teacher»- ανησυχεί τους καθηγητές

Σχολικοί φορείς και καθηγητές στις Η.Π.Α. κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τη νέα τάση στην εφαρμογή TikTok και προειδοποιούν τους μαθητές πως θα υποστούν τις συνέπειες αν συμμετάσχουν στην πρόκληση η οποία έχει γίνει γνωστή ως «Slap a Teacher».

Το «χαστούκισε έναν καθηγητή», θεωρείται πως είναι το… επόμενο στάδιο της προηγούμενης πρόκλησης που ανησύχησε την αμερικάνικη σχολική κοινότητα με τίτλο «Devious Lick», η οποία προτρέπει μαθητές να κλέψουν ένα αντικείμενο που ανήκει στο σχολείο τους ή να κάνουν κάποια ζημιά στη σχολική περιουσία. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό του Μιζούρι, «KYTV», το καινούριο challenge ενθαρρύνει τους μαθητές να επιτεθούν στους καθηγητές τους χωρίς να τους πιάσουν και έπειτα να αναρτήσουν το βίντεο στο TikTok. Ως τώρα, δύο σχολικές περιφέρειες του Μιζούρι έχουν αναφέρει επιθέσεις σε εργαζομένους σχολείων.

Ένας καθηγητής στο Σπρίνγκφιλντ, δέχθηκε χαστούκι από μαθητή ο οποίος λάμβανε μέρος στο challenge, υποστήριξε το «KYTV». Στη Νότια Καρολίνα καταγράφηκε περιστατικό όπου μαθητής δημοτικού χτύπησε τη δασκάλα του στο πίσω μέρος του κεφαλιού της, ανέφερε επιστολή του σχολείου προς τους γονείς στις αρχές του μήνα. «Αυτού του είδους η συμπεριφορά, όπως η ληστεία και η καταστροφή σχολικής περιουσίας δεν είναι μια φάρσα. Είναι εγκληματική συμπεριφορά», έγραψε στην ίδια επιστολή ο διευθυντής της σχολικής περιφέρειας της Λάνκαστερ Κάουντι, Μπράιαν Βον. Επιπλέον, ανέφερε: «η επίθεση σε υπαλλήλους των σχολείων οδηγεί σε αποβολή κι αυτό σημαίνει πως ο μαθητής μένει εκτός σχολείου για το υπόλοιπο της χρονιάς». Παράλληλα, ζήτησε από τους γονείς να ελέγξουν πιο αποτελεσματικά τη δραστηριότητα των παιδιών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και να τους δώσουν να καταλάβουν τη σοβαρότητα των πράξεων τους και τον αντίκτυπο που αυτές θα έχουν.

Σύμφωνα με τους «Los Angeles Times», την 1η Οκτωβρίου ανέβηκε βίντεο στο TikTok όπου ο χρήστης είπε: «ακούω πως σήμερα είναι η πρώτη μέρα του “Slap a teacher” challenge» και συνέχισε: «θα ήθελα να ευχηθώ σε όσους σκοπεύετε να πάρετε μέρος μια καλή τελευταία μέρα στο σχολείο».

Εκπρόσωπος της εφαρμογής, πάντως, ανέφερε στο περιοδικό «PEOPLE» πως «αυτή η υποτιθέμενη πρόκληση θα παραβίαζε τους κανονισμούς μας και θα αφαιρούσαμε τέτοιο περιεχόμενο. Η αλήθεια, όμως, είναι πως δεν έχουμε βρει σχετικό περιεχόμενο στην πλατφόρμα μας και οι περισσότεροι φαίνεται να μαθαίνουν γι’ αυτό από άλλες πηγές κι όχι από το Tik Tok».