ΗΠΑ – Κατάρρευση πολυκατοικίας: Δημοτικός αξιωματούχος διαβεβαίωνε για την ασφάλεια του κτιρίου

Ένα μήνα αφού μια έκθεση μηχανικού προειδοποιούσε το 2018 για «μείζονα δομική ζημιά» που απαιτούσε άμεση επισκευή, ένας αξιωματούχος του δήμου του Σέρφσαϊντ της Φλόριντα διαβεβαίωσε τους ενοίκους του συγκροτήματος κατοικιών Champlain Towers South ότι το κτίριό τους είναι ασφαλές, μετέδωσαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο απολογισμός των νεκρών από τη μερική κατάρρευση του 12ώροφου συγκροτήματος κοντά στο Μαϊάμι αυξήθηκε σε εννέα χθες, Κυριακή, ενώ αγνοείται η τύχη περισσότερων από 150 ανθρώπων, καθώς τα σωστικά συνεργεία ερευνούν τα συντρίμμια για τέταρτη ημέρα χωρίς να εντοπίζουν σημάδια ζωής.

Δεν έχει ακόμη βρεθεί η αιτία που προκάλεσε την κατάρρευση του μισού κτιρίου με τα 156 διαμερίσματα τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, ενώ οι ένοικοι κοιμούνταν, όμως μια επιθεώρηση που είχε γίνει το 2018 είχε διαπιστώσει μείζονα δομική φθορά στο χώρο στάθμευσης κάτω από αυτό το ηλικίας 40 ετών κτίριο, σύμφωνα με μια έκθεση μηχανικού.

Όμως αργότερα το 2018 ένας επιθεωρητής του δήμου του Σέρφσαϊντ συναντήθηκε με ενοίκους του κτιρίου και τους διαβεβαίωσε πως το κτίριο ήταν «σε πολύ καλή κατάσταση», σύμφωνα με τα πρακτικά της συνάντησης που είχε πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο 2018 και δημοσιοποιήθηκε από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Τα σχόλια του επιθεωρητή έρχονται σε σύγκρουση με την έκθεση του μηχανικού που είχε γίνει πέντε εβδομάδες νωρίτερα και προειδοποιούσε πως η στεγάνωση μιας δομικής πλάκας από σκυρόδεμα ήταν ανάγκη να αντικατασταθεί «στο εγγύς μέλλον».

Κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου του κτιρίου (Champlain Tower South Condominium Association) στις 15 Νοεμβρίου 2018, ένας αρμόδιος αξιωματούχος της κωμόπολης Σέρφσαϊντ, ο Ρος Πριέτο, εμφανίζεται να συζητάει την έκθεση αυτή, μετέδωσε ο ραδιοσταθμός NPR.

«Η έκθεση για τη δομική μηχανική εξετάσθηκε από τον κ. Πριέτο», αναφέρεται στα πρακτικά της συνάντησης, τα οποία επικαλέσθηκε ο NPR. «Φαίνεται πως το κτίριο είναι σε πολύ καλή κατάσταση».

Ο Πριέτο δεν εργάζεται πλέον για την κωμόπολη του Σέρφσαϊντ, σύμφωνα με τον NPR. Ο ίδιος δήλωσε στην εφημερίδα Miami Herald πως δεν θυμάται να είχε λάβει αυτή την έκθεση.

Το Reuters δεν μπόρεσε να έρθει άμεσα σε επαφή με τον Πριέτο.

Η έκθεση του 2018, που δόθηκε τώρα στη δημοσιότητα, έδειχνε πως ένας μηχανικός είχε βρει στοιχεία για μεγάλη δομική ζημιά κάτω από την πισίνα και «φθορά του σκυροδέματος» στον υπόγειο χώρο στάθμευσης του 12ώροφου συγκροτήματος κατοικιών, τρία χρόνια πριν αυτό καταρρεύσει την περασμένη Πέμπτη.