ΗΠΑ: Κανείς δεν ξέρει γιατί έκανε την εμφάνισή του, το «μυστικό» stealth F-117

Ήταν το καλύτερα κρυμμένο μυστικό των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, θεωρήθηκε ως το πρώτο stealth μαχητικό αεροσκάφος, πραγματοποίησε δεκάδες αποστολές σε πραγματικές συνθήκες, οι Σέρβοι κατάφεραν να καταρρίψουν ένα από αυτά στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας και από το 2008 έχει αποσυρθεί από την πολεμική αεροπορία. Κι όμως, συνεχίζει να πετάει, χωρίς κανείς να ξέρει γιατί.

Ο λόγος για το διαβόητο F-117, το stealth αεροσκάφος των ΗΠΑ με το προσωνύμιο «Nighthawk», το οποίο μέχρι να εμφανιστεί το F-22 και το F-35, ήταν ο πραγματικός τρόμος των αιθέρων, καθώς ο σχεδιασμός του και η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του το έκαναν αόρατο για τα εχθρικά ραντάρ.

Συνολικά κατασκευάστηκαν 59 F-117 και από το 2008 έχουν αποσυρθεί και σταδιακά αποσυναρμολογούνται για να παράσχουν εξαρτήματα για άλλα αεροσκάφη. Ωστόσο, πρόσφατα παρατηρητές στη Νεβάδα εντόπισαν ένα από τα «αόρατα» αεροσκάφη, με ειδική βαφή, να πετά χωρίς κανείς να γνωρίζει ποια είναι η αποστολή του.

Ουδείς έχει ανακαλύψει γιατί η πολεμική αεροπορία συνεχίζει να εκτελεί πτήσεις με το F-117, αν και όταν αποσύρθηκαν είχε γίνει σαφές ότι θα πρέπει να διατηρηθούν σε κατάσταση πτητικής ετοιμότητας. Ωστόσο, φαίνεται ότι, αν και παλιομοδίτικα σε σχέση με τα F-22 και F-35, τα «Γεράκια της Νύχτας» παραμένουν ενεργά και μυστηριώδη όπως παλιά.