ΗΠΑ: Ιερείς και θεολόγοι βοηθούν τη NASA να καταλάβει πως θα αντιδρούσαν οι θρησκείες σε πιθανή ανακάλυψη εξωγήινων

Καθώς η εξερεύνηση του διαστήματος γίνεται ολοένα και πιο έντονη τόσο από κρατικές όσο και από ιδιωτικές υπηρεσίες, ιερείς και θεολόγοι βοηθούν τη NASA να κατανοήσει πως η πιθανή ανακάλυψη εξωγήινης ζωής θα άλλαζε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το Σύμπαν.

Ο αιδεσιμότατος Δρ. Άντριου Ντέιβισον, ιερέας και θεολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ με πτυχίο στη Βιοχημική από την Οξφόρδη ήταν ένας από τους 24 θεολόγους που έλαβαν μέρος σ’ ένα πρόγραμμα της NASA στο Κολέγιο του Πρίνστον. Στη διάρκεια του προγράμματος εξετάστηκε το πως θα αντιδρούσαν οι θρησκείες στην είδηση πως υπάρχει ζωή και πέρα από τη Γη.

Ο Δρ. Ντέιβισον, υποστήριξε πως πλέον το ενδεχόμενο να βρεθεί εξωγήινη ζωή είναι ολοένα και πιο υπαρκτό και μέρα με τη μέρα πιο πιθανό.

Το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Τζέιμς Γουέμπ, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία σήμερα (24/12) θα έχει τη δύναμη να αναλύει τις ατμόσφαιρες πλανητών που βρίσκονται σε πολύ μακρινά συστήματα, ώστε να εξακριβώσει αν μπορούν να κατοικηθούν.

Στο μεταξύ, η ESA, η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, ετοιμάζει αποστολή για το 2022 όπου θα τρυπήσει δύο μέτρα από την επιφάνεια του Άρη προκειμένου να εξακριβώσει αν υπάρχουν ζωντανοί μικροοργανισμοί. Το 2024 είναι προγραμματισμένη μια παρόμοια αποστολή στην Ευρώπη, το παγωμένο φεγγάρι του Δία με τον υπόγειο Ωκεανό.

Οπότε, η ανακάλυψη ζωής σε άλλους πλανήτες πιθανώς να προκαλέσει ερωτήματα στους πιστούς. Θα μπορούσε ο Θεός να να δημιουργήσει ζωή και αλλού στο Σύμπαν; Θα έστελνε το Υιό Του να θυσιαστεί για τις αμαρτίες ενός εξωγήινου πολιτισμού; Μήπως με την ανακάλυψη της εξωγήινης ζωής, θα έπρεπε να ξαναγραφτεί η Δημιουργία; Ο Ντέιβισον, πάντως, υποστηρίζει πως «η Δημιουργία είναι ένα δώρο του Θεού και εφαρμόζεται εξίσου ακόμη κι αν υπάρχει ζωή αλλού στο Σύμπαν». Μάλιστα, ετοιμάζει και βιβλίο από την εμπειρία του στο Πρίνστον. Σ’ ένα από τα συμπεράσματα που έβγαλαν είναι πως η ανακάλυψη εξωγήινων δεν θα ήταν αντισυμβατική με τις γραφές των περισσότερων θρησκειών.