ΗΠΑ: Η οικογένεια Waltons ιδιοκτήτες της Walmart γίνεται πλουσιότερη κατά $100 εκατομμύρια την ημέρα

Οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί: 70.000 δολάρια ανά λεπτό, 4 εκατομμύρια δολάρια την ώρα, 100 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

Αυτός είναι ο ρυθμός με τον οποίο αυξήθηκε από πέρυσι η περιουσία των Waltons, της δυναστείας που έχει την Walmart Inc. .

Με αυτόν τον ρυθμό, ο πλούτος τους έχει αυξηθεί κατά 23.000 δολάρια από τη στιγμή που ξεκινήσατε την ανάγνωση αυτού του άρθρου, ενώ ένας νέος συνεργάτης της Walmart στις Η.Π.Α. στον ίδιο χρόνο θα έχει κερδίσει περίπου 6 σεντς και συνολικά 11 δολάρια την ώρα.

Ακόμη και στην σημερινή εποχή του ακραίου πλούτου και κτηνώδους ανισότητας, η αντίθεση είναι εκκωφαντική. Οι κληρονόμοι του Sam Walton, του φημισμένου ολιγαρκή ιδρυτή της Walmart, συγκεντρώνουν πλούτο σε μια σχεδόν πρωτοφανή κλίμακα – και δεν είναι οι μόνοι.

Η περιουσία των Walton έχει αυξηθεί κατά 39 δισεκατομμύρια δολάρια, στα 191 δισεκατομμύρια δολάρια, από τον Ιούνιο του 2018 όταν η δυναστεία βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης του Bloomberg με τις πλουσιότερες οικογένειες του κόσμου.

Οι άλλες αμερικανικές δυναστείες βρίσκονται αρκετά κοντά με κριτήριο τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει. Η οικογένεια Mars, των φημισμένων ζαχαρωτών, αύξησε την περιουσία της κατά 37 δισεκατομμύρια δολάρια, φτάνοντας τα 127 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι Kochs, οι βιομήχανοι και ισχυροί πολιτικοί παράγοντες αύξησαν κατά 26 δισεκατομμύρια δολάρια την περιουσία τους στα συνολικά 125 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το ίδιο μοτίβο επαναλαμβάνεται σε όλο τον πλανήτη. Το πλουσιότερο 0,1% του πληθυσμού της Αμερικής ελέγχει σήμερα περισσότερο τον πλούτο από από το 1929, αλλά και οι ομόλογοί του σε Ασία και Ευρώπη κερδίζουν επίσης. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι 25 πλουσιότερες οικογένειες ελέγχουν πλέον σχεδόν τα 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια του παγκόσμιου πλούτο, σημειώνοντας αύξηση κατά 24% από πέρυσι.

Για κάποιους τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι ο καπιταλισμός χρειάζεται επιδιόρθωση. Η ανισότητα έχει γίνει ένα εκρηκτικό πολιτικό ζήτημα, από το Παρίσι στο Σιάτλ και στο Χονγκ Κονγκ. Αλλά πώς μπορεί να συρρικνωθεί το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών;

Και ενώ η συζήτηση για το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών λαμβάνει συνεχώς μεγαλύτερες διαστάσεις ακόμη και μερικοί δισεκατομμυριούχοι κληρονόμοι υποστηρίζουν βήματα όπως οι φόροι περιουσίας.
«Αν δεν κάνουμε κάτι τέτοιο, τι θα κάνουμε; Απλά θα συσσωρεύουμε αυτόν τον πλούτο σε μια χώρα που θα καταρρέει;», δήλωσε τον Ιούνιο ο Liesel Pritzker Simmons, του οποίου η οικογένεια βρίσκεται στην 17η θέση στη λίστα του Bloomberg. «Δεν είναι αυτή η Αμερική στην οποία θέλουμε να ζήσουμε».

Η αξιοσημείωτη προσθήκη της φετινής χρονιάς: η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας

Η περιουσία της οικογένειας Σάουντ εκτιμάται στα 100 δισεκατομμυρία δολαρίων, βάσει των σωρευτικών αποζημιώσεων που εικάζεται ότι έχουν λάβει τα βασιλικά μέλη της οικογένειας τα τελευταία 50 χρόνια από το εκτελεστικό γραφείο του βασιλιά.

Η παραπάνω είναι μια μάλλον συντηρητική εκτίμηση. Εξάλλου, ο πετρελαϊκός γίγαντας Saudi Aramco, κεντρικός μοχλός της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας, είναι η πιο κερδοφόρα εταιρεία στον κόσμο. Το βασίλειο της χώρας ελπίζει να εισάγει την εταιρία στο Χρηματιστήριο με αποτίμηση που ανέρχεται στα 2 τρισεκατομμυρία δολάρια.

Η εκτίμηση των περιουσιών των μεγάλων δυναστειών δεν μπορεί να είναι ακριβής. Κάποιες περιουσίες προέρχονται από συσσώρευση δεκαετιών ή ακόμα και αιώνων θολώνοντας την πραγματική έκταση τους. Η καθαρή αξία των Rothschilds ή των Rockefellers, για παράδειγμα, είναι πολύ διάχυτη για εκτιμηθεί. Επίσης δυναστείες των οποίων ο πλούτος είναι προς το παρόν μη επαληθεύσιμος απουσιάζουν από την λίστα.

Αλλά για εκείνες που τα στοιχεία είναι επαληθεύσιμα διαπιστώνεται ότι οι περισσότερες αποκομίζουν οφέλη από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, τις φορολογικές περικοπές, την απορρύθμιση της οικονομίας και την καινοτομία. Η Koch Industries, για παράδειγμα, διαθέτει βραχίονα επενδυτικών κεφαλαίων ενώ η τελευταία γενιά των Waltons ιδρύει τις δικές της επιχειρήσεις

Στους κερδισμένους της λίστας περιλαμβάνονται οι ιδιοκτήτες του οίκου μόδας Chanel και η οικογένεια Ferrero της Ιταλίας, των οποίων τα εμπορικά σήματα περιλαμβάνουν την Nutella και τις καραμέλες Tic Tac. Στην Ινδία, η περιουσία της οικογένειας Ambani αυξήθηκε κατά 7 δισεκατομμύρια δολάρια, στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Συνολικά, οι 25 πλουσιότερες οικογένειες του κόσμου αύξησαν τον πλούτο του κατά 250 δισ. δολάρια σε σύγκριση με πέρυσι.

Βέβαια, δεν ήταν μια καλή χρονιά για όλους. Η οικογένεια Quandt υποχώρησε οκτώ θέσεις από την λίστα, καθώς ήταν μια άσχημη χρονιά για την Bayerische Motoren Werke AG, η οποία αντιμετωπίζει τόσο τις εμπορικές εντάσεις που επιβραδύνουν τις παγκόσμιες αγορές, όσο και την την πρόκληση των ηλεκτρικών οχημάτων . Οι οικογένειες Dassault, Duncan, Lee και Hearst έπεσαν από τη λίστα.

Σύμφωνα με την Rebecca Gooch διευθύντρια Campden Wealth μιας επιχείρησης δικτύωσης και εκπαίδευσης για πλούσιους απογόνους “το να διατηρηθεί ο πλούτος μακροπρόθεσμα μπορεί να αποδειχθεί κάτι πολύ δύσκολο. Οι οικογενειακές επιχειρήσεις μπορούν να περάσουν από την άνθηση στην πτώση, το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο μιας οικογένειας μπορεί να μην είναι επαρκώς διαφοροποιημένο ή μπορεί να υπάρξουν προβλήματα κατά την μεταβίβαση του πλούτου από την μία γενιά στην άλλη”.
Επιπλέον ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ κλιμακώνει τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα και οι ανησυχίες αυξάνονται για μια παγκόσμια ύφεση.