ΗΠΑ: Εκτόξευσε την αποτίμησή της η πολυτιμότερη startup η… Stripe στα 95 δισεκατομμύρια δολάρια

Οι Τζον και Πάτρικ Κόλλισον πούλησαν την πρώτη τους εταιρεία για 5 εκατομμύρια δολάρια όταν ήταν ακόμα έφηβοι. Μια δεκαετία περίπου αργότερα, η δεύτερη επιχείρηση που ίδρυσαν έφτασε να αποτιμάται σε 95 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας την, την πολυτιμότερη startup της Silicon Valley.

Με τον νέο γύρο χρηματοδότησης που άντλησε, η εταιρεία πληρωμών Stripe κατάφερε να ανεβάσει την αποτίμησή της σε επίπεδα που ξεπερνούν εκείνη της SpaceX του Έλον Μασκ και της εφαρμογής delivery Instacart.

Συγκεκριμένα, η Stripe άντλησε 600 εκατ. δολάρια με αποτίμηση 95 δισ. δολαρίων από επενδυτές όπως οι Allianz X, Sequoia Capital και το National Treasury Management Agency (NTMA) της Ιρλανδίας.

Η εταιρεία έχει τριπλασιάσει την αξία της σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους, καθώς προηγουμένως είχε αποτιμηθεί στα 36 δισ. δολάρια.

Σε διεθνές επίπεδο, την ξεπερνούν η ByteDance (καθώς η μητρική του TikTok έχει αποτίμηση 180 δισ. δολαρίων) και η Ant Group (η εταιρεία fintech του Τζακ Μα αποτιμάται περίπου στα 300 δισ. δολάρια).

Σημειώνεται ότι η Stripe πλέον ξεπέρασε τα 80 δισ. δολάρια της αποτίμησης του Facebook πριν μπει στο χρηματιστήριο, το 2012, ενώ ξεπερνά και την αποτίμηση των 72 δισ. δολαρίων που είχε η Uber πριν τη δική της IPO, το 2019.

Ανάμεσα στους πελάτες της Stripe είναι εταιρείες όπως οι Zoom, Salesforce, Lyft, Deliveroo και Amazon. Με τον νέο γύρο χρηματοδότησης που άντλησε, η εταιρεία σκοπεύει να επεκταθεί στην Ευρώπη και να προσλάβει 1.000 άτομα στα γραφεία της στο Δουβλίνο.