ΗΠΑ: Εκτελέστηκε θανατοποινίτης στο Μισούρι

Εκτελέστηκε σήμερα στο Μισούρι των ΗΠΑ ένας θανατοποινίτης, ο οποίος το 1993 είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία ενός ζευγαριού κτηνοτρόφων με στόχο να τους κλέψει τα ζώα.

Ο 57χρονος Ουίλιαμ Ρουσάν εκτελέστηκε στις 12:10 πμ με θανατηφόρο ένεση σε κρατική φυλακή στην Μπον Τερ.

Χθες το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε να αναστείλει την εκτέλεσή του. Οι συνήγοροί του είχαν υποστηρίξει ότι η μυστικότητα που περιβάλλει τον τύπο των θανατηφόρων ενέσεων στο Μισούρι μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον άσκοπο πόνο του πελάτη τους την ώρα της διαδικασίας.

Ύστερα από την απόρριψη του αιτήματός τους από το δικαστήριο, ο κυβερνήτης του Μισούρι Τζέι Νίξον αρνήθηκε την αίτηση για απονομή χάριτος ανοίγοντας τον δρόμο για την εκτέλεση του Ρούσαν.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θανατηφόρο ένεση είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενα καθώς πολλές πολιτείες στρέφονται πλέον για την προμήθειά τους σε ελάχιστα ελεγχόμενα φαρμακεία αφότου οι παρασκευάστριες εταιρείες αυτών των φαρμάκων σταμάτησαν να τα χορηγούν για εκτελέσεις.

Οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των θανατοποινιτών υποστηρίζουν ότι οι κρατούμενοι έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν τη νομιμότητα της φαρμακευτικής εταιρείας και λεπτομέρειες που αφορούν το φάρμακο που θα τους χορηγηθεί.

Όπως αναφέρου, τα φάρμακα τα οποία δεν έχει εγκρίνει ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων μπορεί να προκαλούν αναίτιο πόνο στον θανατοποινίτη, κάτι που συνιστά βάναυση και ασυνήθιστη τιμωρία και παραβιάζει το αμερικανικό Σύνταγμα.