ΗΠΑ-Εκλογές: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την ανάδειξη του 45ου νέου προέδρου

Η αντίστροφη μέτρηση για την ανάδειξη του νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών έφτασε και το ερώτημα είναι ένα: Θα καταφέρει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, να παραμείνει στον Λευκό Οίκο ή το εμβληματικό κτήριο της Ουάσινγκτον θα αποκτήσει νέο ένοικο, τον Τζο Μπάιντεν;

Χωρίς αμφιβολία, οι πιθανότητες είναι με το μέρος του 77χρονου υποψήφιου των Δημοκρατικών καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων τον φέρουν πρώτο και μάλιστα με ικανοποιητική διαφορά. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Reuters, πέρα από το συνολικό του προβάδισμα, ο Μπάιντεν έχει μικρό προβάδισμα στην πολιτεία – κλειδί της Φλόριντα, ενώ αμφίρροπη είναι η μάχη σε Νότια Καρολίνα και Αριζόνα, επίσης καθοριστικές για το απότελεσμα πολιτείες.

Ωστόσο ο απερχόμενος 74χρονος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει συνηθίσει να βλέπει τις εκτιμήσεις των δημοσκόπων από τη θέση του δεύτερου. Το ίδιο σκηνικό είχε επαναληφθεί και το 2016, όταν η τότε αντίπαλός του, Χίλαρι Κλίντον, προηγείτο και τότε δημοκοπικά.

Οι δημοσκοπήσεις επαληθεύτηκαν μεν (η δημοκρατική υποψήφια είχε εξασφαλίσει περίπου τρία εκατομμύρια περισσότερες ψήφους από τον Ντόναλντ Τραμπ), η ίδια ωστόσο έμεινε με την πίκρα της ήττας. Το περίπλοκο αμερικανικό εκλογικό σύστημα ανέδειξε νέο πρόεδρο των ΗΠΑ τον μέχρι τότε πολυεκατομμυριούχο επιχειρηματία και εργολάβο Ντόναλντ Τραμπ.