ΗΠΑ για συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου: Ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύουν ειρηνικά τις διαφωνίες τους

Οι ΗΠΑ και το State Department τοποθετήθηκαν για την συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ στα θαλάσσια σύνορα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν όλα τα κράτη να επιλύουν ειρηνικά τις διαφωνίες τους για ζητήματα που αφορούν τα όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας», επισήμανε εκπρόσωπος του State Department σχετικά με την συμφωνία της Ελλάδας και της Αιγύπτου.

Η συμφωνία που υπογράφηκε την Πέμπτη στο Κάιρο μετά το ταξίδι του Νίκου Δένδια στη χώρα της βόρειας Αφρικής, προέκυψε μετά από 15 χρόνια διαπραγματεύσεων, με διπλωματικές πηγές να αναφέρουν πως «η συμφωνία αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική διευθέτησης διμερών εκκρεμοτήτων, οικοδόμησης συμμαχιών με τρίτους με τρόπο που προωθεί τα εθνικά συμφέροντα, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Είναι μια ισορροπημένη συμφωνία. Είναι απολύτως σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως έχει εφαρμοστεί σε πρακτική και σε νομολογία. Επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η πάγια θέση μας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Κατοχυρώνεται η επήρεια των νησιών μας σε θαλάσσιες ζώνες».