ΗΠΑ-ΓΑΛΛΙΑ: “Όχι” στο ισραηλινό σχέδιο για νέους εποικισμούς

Την αντίθεση τους στην πρόθεση της ισραηλινής κυβέρνησης για ανέγερση 3.000 κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και την Δυτική Όχθη εξέφρασαν οι υπουργοί εξωτερικών της Γαλλίας και των ΗΠΑ. Ο Λοράν Φαμπιούς και η Χίλαρι Κλίντον χαρακτήρισαν το σχέδιο του Τελ Αβίβ ως τροχοπέδι στην προσπάθεια ειρήνευσης στην περιοχή.

Το Ισραήλ προχώρησε στην εν λόγω ανακοίνωση την Παρασκευή, λίγες ώρες μετά την έγκριση του παλαιστινιακού αιτήματος από τον ΟΗΕ.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών  κάλεσε σήμερα τις ισραηλινές αρχές “να απόσχουν από κάθε απόφαση προς την κατεύθυνση αυτή και να δηλώσουν με σαφήνεια τη βούλησή τους για επανάληψη των διαπραγματεύσεων” προσθέτοντας πως “Εάν επιβεβαιωθεί, η απόφαση αυτή θα είναι σοβαρή. Αποτελεί ένα σοβαρό εμπόδιο για τη λύση των δυο κρατών και πλήττει την απαραίτητη εμπιστοσύνη για την επανάληψη του διαλόγου”, επισημαίνει ο γάλλος υπουργός.

Η Ουάσινγκτον, δια στόματος της υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά και την αντίθεση της με το ισραηλινό σχέδιο επισημαίνοντας πως  “Αυτή η κυβέρνηση -όπως και οι προηγούμενες- έχουν καταστήσει σαφές στο Ισραήλ πως οι δραστηριότητές του επέκτασης των εβραϊκών οικισμών καθυστερούν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις”, τόνισε η κ.Κλίντον σε ομιλία της στην Ουάσινγκτον.

Στην ομιλία ήταν παρόντες ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ και ο υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν.