ΗΠΑ: Βιομηχανία 90 δισ. δολαρίων, δανείζει με υψηλά επιτόκια απελπισμένους για μετρητά

Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου shutdown της κυβέρνησης, ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Wilbur Ross, αναρωτιόταν γιατί οι οικονομικά πιεσμένοι ομοσπονδιακοί εργαζόμενοι δεν πήραν “απλώς ένα δάνειο”.

Όντας πλούσιος επενδυτής ιδιωτικών κεφαλαίων, ο Ross αντιμετώπισε προβλήματα. Αλλά η ερώτηση παραμένει, ακόμη και με ένα δεύτερο shutdown, λιγότερο πιθανό να συμβεί. Για τους Αμερικανούς με περιορισμένες επιλογές και απεγνωσμένα να αναζητούν μετρητά, στο σημείο αυτό μπαίνουν τα πιστωτικά ιδρύματα για κατανάλωση, όπως η Enova International Inc., η Curo Group Holdings Corp. και η Elevate Credit Inc.

Αυτές, είναι μέρος μιας αναπτυσσόμενης βιομηχανίας online εταιρειών που ειδικεύονται σε δανειολήπτες που κινδυνεύουν να μην είναι συνεπείς. Η Enova, για παράδειγμα, προσφέρει δάνεια με επιτόκια που κυμαίνονται από 34 έως 450%, ανάλογα με το ποσό, την ημερομηνία λήξης και το πιστωτικό αποτέλεσμά του, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της. Η προσδοκία για το πιο ακριβό είδος βραχυπρόθεσμου δανεισμού, το «δάνειο πληρωμής» της φήμης του καταστήματος, είναι ότι οι δανειολήπτες θα το πληρώσουν όταν αποκατασταθεί η μισθοδοσία τους.