ΗΠΑ: Βγήκαν στους δρόμους χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων

Όπως στην Ευρώπη, χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν χθες Σάββατο στον δρόμο στις ΗΠΑ για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στους Παλαιστίνιους στη σύγκρουση σε εξέλιξη με το Ισραήλ, την ημέρα που ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνομίλησε με τους ηγέτες των δύο πλευρών.

Περίπου 2.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Νέα Υόρκη, στη συνοικία Μπρούκλιν, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» και ανεμίζοντας παλαιστινιακές σημαίες.

Συγκεντρώσεις έγιναν επίσης και σε άλλες αμερικανικές πόλεις, ιδίως στη Βοστόνη και στην Ουάσινγκτον.

«Οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα να ζουν ελεύθερα και δεν πρέπει να σκοτώνονται παιδιά στη Γάζα», είπε η Άλισον Σαμπράνο, 20χρονη φοιτήτρια που πήγε από το κοντινό Κονέτικατ στη Νέα Υόρκη για να διαδηλώσει.

«Λέω στον κ. Μπάιντεν και στην κυβέρνησή του να σταματήσουν να υποστηρίζουν τον φόνο. Υποστηρίξτε τα θύματα, σταματήστε την καταπίεση», είπε ο Μασούρ Άχμαντ, 73χρονος Παλαιστίνιος ο οποίος ζει στη Νέα Υόρκη τα τελευταία 50 χρόνια.

Ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την «μεγάλη ανησυχία» του στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου
για την κλιμάκωση της βίας στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ είπε στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ότι η Χαμάς πρέπει «να σταματήσει να εκτοξεύει ρουκέτες».

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Σάββατο σε πολλές πόλεις στον Καναδά και στην Ευρώπη. Στη Γαλλία εκτιμάται ότι κινητοποιήθηκαν 22.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων περίπου 3.000 στο Παρίσι. Στο Λονδίνο διαδήλωσαν αρκετές χιλιάδες, όπως και στο Βερολίνο και στη Μαδρίτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ