ΗΠΑ: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε 4 άνδρες που προσπάθησαν να ρίξουν άγαλμα του Άντριου Τζάκσον

ΗΠΑ: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε 4 άνδρες που προσπάθησαν να ρίξουν άγαλμα του Άντριου Τζάκσον

Τέσσερις άνδρες αποτελούν αντικείμενο ποινικής δίωξης στις ΗΠΑ επειδή αποπειράθηκαν να ρίξουν ένα άγαλμα του πρώην προέδρου της χώρας Άντριου Τζάκσον, το οποίο βρίσκεται μπροστά από τον Λευκό Οίκο, στο πλαίσιο των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων που συγκλονίζουν τις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν χθες Σάββατο οι αρχές.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αυτοπροβάλλεται ως εγγυητής “του νόμου και της τάξης” λιγότερο από πέντε μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στη χώρα, έστειλε σε μήνυμα στο Twitter τις εκκλήσεις της αστυνομίας για τον εντοπισμό περίπου 15 άλλων διαδηλωτών που συμμετείχαν στη δράση αυτή.

Τη Δευτέρα το βράδυ μια ομάδα επιτέθηκε στο άγαλμα του πρώην προέδρου Άντριου Τζάκσον, υπέρμαχου της δουλείας, ο οποίος ηγήθηκε των ΗΠΑ από το 1865 ως το 1869. Η ομάδα αυτή είχε τοποθετήσει σκοινιά γύρω από το μνημείο και προσπάθησε να το γκρεμίσει.

Στα βίντεο που υπάρχουν από την σκηνή αυτή, τέσσερις άνθρωποι αναγνωρίζονται την ώρα που δένουν ή τραβούν τα σκοινιά ή ακόμη δίνουν ένα σφυρί σε έναν άλλο διαδηλωτή.

Σε αυτούς τους τέσσερις ηλικίας 20 ως 47 ετών απαγγέλθηκαν την Παρασκευή κατηγορίες για “καταστροφή ομοσπονδιακής ιδιοκτησίας”, κατηγορία για την οποία μπορούν να καταδικαστούν σε ποινή που κυμαίνεται από φυλάκιση ενός έτους ως κάθειρξη δέκα ετών.

Ο ένας από αυτούς συνελήφθη την Παρασκευή και οδηγήθηκε ενώπιον δικαστή χθες Σάββατο, ενώ οι άλλοι τρεις δεν έχουν ακόμη συλληφθεί, διευκρινίζουν οι υπηρεσίες του ομοσπονδιακού εισαγγελέα της Ουάσινγκτον σε ανακοίνωσή τους.

“Οι κατηγορίες αυτές θα πρέπει να αποτελέσουν μια προειδοποίηση προς όλους όσοι βεβηλώνουν τα αγάλματα και τα μνημεία της πρωτεύουσας: η βίαιη και εγκληματική συμπεριφορά σας δεν θα γίνει ανεκτή”, γράφει ο εισαγγελέας Μάικλ Ρ. Σέρουιν.

Μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, ενός 46χρονου Αφροαμερικανού, κατά την βίαιη προσαγωγή του από λευκούς αστυνομικούς στις 25 Μαΐου στην Μιννεάπολη, οι Αμερικανοί έχουν προσηλωθεί σε μια κριτική επανεξέταση της Ιστορίας τους.

Στο περιθώριο των διαδηλώσεων, πολλά αγάλματα, κυρίως στρατηγών της Συνομοσπονδίας ή υποστηρικτών της δουλείας, έχουν μπει στο στόχαστρο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διεκδικεί μια δεύτερη θητεία στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, καταδίκασε την δράση “βανδάλων, αναρχικών ή ταραχοποιών” και υπέγραψε την Παρασκευή προεδρικό διάταγμα για την προστασία των μνημείων.

Ο δισεκατομμυριούχος Ρεπουμπλικάνος “δεν θα επιτρέψει ποτέ η βία να ελέγχει τους δρόμους μας, να ξαναγράψει την ιστορία μας και να υπονομεύσει τον τρόπο ζωής των Αμερικανών”, είχε ανακοινώσει τότε ο Λευκός Οίκος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ