ΗΠΑ: Αναγνωρίζουμε τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ της

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι, η οποία ρωτήθηκε εκ νέου σήμερα σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, προέβη σε επανάληψη των προχθεσινών της δηλώσεων.

Παράλληλα δεν ήταν σε θέση να δώσει πληροφορίες για πιθανές επικοινωνίες Αμερικανών επισήμων με την Αγκυρα και τη Λευκωσία.

«Αναγνωρίζουμε τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στους πόρους της εντός της ΑΟΖ της. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά τη διαπραγματευτική διαδικασία που διεξάγεται υπό την αιγίδα της αποστολής των καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, για την επανένωση της νήσου σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

Η κ. Ψάκι πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιστεύουν ότι «τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της νήσου, όπως κι όλοι οι φυσικού πόροι του θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μια συνολικής διευθέτησης. Και πιστεύουμε ασφαλώς ότι είναι σημαντικό να αποφεύγονται δραστηριότητες οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Ερωτηθείσα για την μη πραγματοποίηση των συνομιλιών Αναστασιάδη – Ερογλου, η κ. Ψάκι καλωσόρισε την άφιξη του ειδικού συμβούλου Έσπεν Μπαρθ Άιντε στη Κύπρο.

«Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την διαπραγματευτική διαδικασία. Ενθαρρύνουμε να μέρη να επιδείξουν την αναγκαία δέσμευση και θάρρος για να επιτύχουν μία δίκαιη και διαρκή συνολική διευθέτηση. Ελπίζουμε ότι οι συνομιλίες για τη διευθέτηση μπορούν να προχωρήσουν επιτυχώς».