ΗΠΑ: Ένοχος σε όλες τις κατηγορίες για τρομοκρατία ο Αμπού Χάμζα

Ο ριζοσπάστης ισλαμιστής ιερωμένος Αμπού Χάμζα κρίθηκε σήμερα ένοχος από δικαστήριο της Νέας Υόρκης και για τις 11 κατηγορίες για υποστήριξη τρομοκρατίας που τον βαρύνουν.

Ο πρώην ιμάμης, που υπερασπίστηκε ο ίδιος τον εαυτό του, κινδυνεύει τώρα να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη. Η ποινή του θα ανακοινωθεί αργότερα.

Οι κατηγορίες που του αποδόθηκαν έχουν να κάνουν με τη συνωμοσία και απαγωγή επειδή βοήθησε τους απαγωγείς 16 δυτικών τουριστών στην Υεμένη το 1998 και για υποστήριξη της τρομοκρατίας σε σχέση με ένα σχέδιο για τη δημιουργία στο Όρεγκον των ΗΠΑ ενός στρατοπέδου εκπαίδευσης για τον τζιχάντ (ιερό πόλεμο) το 1999.

Επίσης κατηγορείτο ότι έστειλε υποψηφίους τζιχαντιστές να εκπαιδευτούν στο Αφγανιστάν.

Οι ένορκοι συσκέφθηκαν για λιγότερο από δύο ημέρες προτού ανακοινώσουν την απόφασή τους, έπειτα από τέσσερις εβδομάδες που διήρκησε η ακροαματική διαδικασία.

Ο 56χρονος μονόφθαλμος και με ακρωτηριασμένους τους δύο πήχεις από μια έκρηξη στο Πακιστάν, Αμπού Χάμζα, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Μουστάφα Κάμελ Μουστάφα –,αιγυπτιακής καταγωγής, αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες εναντίον του, όμως παραδέχθηκε ότι κάποιες φορές χρησιμοποίησε σκληρούς όρους στα κηρύγματά του.

Παραδέχθηκε ότι έδωσε ένα δορυφορικό τηλέφωνο στην ομάδα των ισλαμιστών που απήγαγαν τους δυτικούς τουρίστες στην Υεμένη, όμως σημείωσε ότι δεν γνώριζε τίποτε για την απαγωγή τους παρά μόνο μετά το συμβάν.

Ο Αμπού Χάμζα, πατέρας εννέα παιδιών και μηχανικός, έγινε ιμάμης στο τέμενος του Φίνσμπερι Παρκ το 1997 στη Βρετανία όπου έγινε γνωστός για τα βιτριολικά κηρύγματά του, κυρίως κατά των ΗΠΑ

Το τέμενος έκλεισε το 2003. Ο Χάμζα συνελήφθη το 2004 έπειτα από αίτημα των αμερικανικών αρχών. Έπειτα από επτά χρόνια που παρέμεινε στη φυλακή στη Βρετανία για υποκίνηση σε δολοφονία και ρατσιστικό μίσος, εκδόθηκε στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2012.