ΗΠΑ:Οι συνομιλίες να οδηγήσουν σε εύλογο χρόνο σε ομοσπονδία

Οι συνομιλίες να οδηγήσουν σε εύλογο χρόνο σε ομοσπονδία, δηλώνει ο Πρέσβης των ΗΠΑ στο ΚΥΠΕ

Οι πρόσφατες συζητήσεις μεταξύ ενδιαφερομένων μερών για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό αποτελούν «καλή βάση» για μια νέα προσπάθεια, η οποία θα πρέπει να προετοιμαστεί πολύ καλά και να οδηγήσει σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος, εκτιμά ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία Τζον Κένιγκ, ο οποίος θεωρεί ότι η επιστροφή των Βαρωσίων θα μπορούσε να αλλάξει τη δυναμική στο Κυπριακό με θετικό τρόπο.

Σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ, ο Αμερικανός Πρέσβης σημειώνει σε ό,τι αφορά το ρόλο της Τουρκίας στο Κυπριακό, ότι η Άγκυρα πληρώνει κόστος λόγω της διαιώνισης του προβλήματος, αφού δημιουργεί εμπόδια στην ενταξιακή της πορεία και βρίσκεται ακόμα στην ημερήσια διάταξη των ΗΕ. «Αυτό δεν είναι κάτι καλό», προσθέτει.
Θεωρεί ότι ο τομέας της ενέργειας αποτελεί ένα «νέο και δυναμικό παράγοντα» στην περιοχή, που προσφέρει ευκαιρίες σε όλες τις χώρες της περιοχής για να εργαστούν μαζί και να αντιμετωπίσουν η μια την άλλη με νέα προσέγγιση, που θα βοηθήσει στην επίλυση πολιτικών διαφορών.

Αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις, τονίζει ότι η συνεργασία με την κυπριακή Κυβέρνηση είναι «απίστευτα βοηθητική» στην καταπολέμηση του διεθνούς εγκλήματος, της τρομοκρατίας και της διακίνησης ναρκωτικών, επισημαίνοντας ότι «η Κύπρος, με δεδομένη τη γεωγραφική της θέση, είναι εξαιρετικά σημαντική για εμάς».
Στη συνέντευξή του, ο Αμερικανός διπλωμάτης δηλώνει ακόμα ότι η Κυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη είναι περισσότερο δεσμευμένη σε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ παρά οποιαδήποτε άλλη προηγούμενη κυβέρνηση, γεγονός που καθιστά την Κυπριακή Δημοκρατία ένα πιο ισχυρό εταίρο των ΗΠΑ.

Πηγή: ΚΥΠΕ