Ημικρατικοί οργανισμοί και ο προϋπολογισμός της λιτότητας

Δηλώσεις βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργου Περδίκη

Εξέταση προϋπολογισμού Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργος Περδίκης, δήλωσε μετά το τέλος της εξέτασης του προϋπολογισμού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, ότι το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών επικεντρώθηκε στο θέμα της προώθησης Κυπριακών προϊόντων σε διάφορους δημόσιους οργανισμούς, όπως την Εθνική Φρουρά, τα δημόσια νοσοκομεία, τα σχολεία κ.ο.κ.

Συγκεκριμένα ο κ. Περδίκης ανάφερε ότι θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός, ότι τόσο στο πρωινό που προσφέρεται στα σχολεία όσο και στο πρόγραμμα προώθησης φρούτων και λαχανικών – που είναι επιδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση με πολλά εκατομμύρια – αλλά και οι προμήθειες σε νοσοκομεία και στρατόπεδα, δεν χρησιμοποιούνται προϊόντα Κυπριακής παραγωγής και επιλέγονται προϊόντα από ξένες χώρες. Τόνισε ότι δίνονται εκατομμύρια σε εισαγωγείς προϊόντων από άλλες χώρες ενώ θα μπορούσαμε να στηρίζαμε την Κυπριακή παραγωγή.

Εξέταση προϋπολογισμού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Ο κ. Περδίκης δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη διαχείριση του θέματος που αφορά το επίδομα ή αποζημίωση βάρδιας για ουσιώδεις υπηρεσίες όπως η αστυνομία, η πυροσβεστική κλπ. Ο κ. Περδίκης είπε ότι ο περιορισμός ή η αποκοπή του επιδόματος / αποζημίωσης θα σπρώξει ακόμα περισσότερους εργαζομένους να χρησιμοποιήσουν το δικαίωμα τους στην πρόωρη αφυπηρέτηση. Ήδη η πυροσβεστική έχει ήδη αποψιλωθεί. Περίπου το 25% των θέσεων είναι κενές ή πρόκειται άμεσα να κενωθούν αφού δεκάδες πυροσβέστες βρίσκονται σε αφυπηρετική άδεια. Η πυροσβεστική υπηρεσία διαλύεται ενώ η Κύπρος καίγεται. Παραμένει ανοικτό το θέμα της εργοδότησης των εποχιακών πυροσβεστών που αναπληρούν σε κάποιο βαθμό τις απώλειες.

Το μέλλον των ημικρατικών οργανισμών

Ο βουλευτής των Οικολόγων κ. Γιώργος Περδίκης ανάφερε ότι δυστυχώς η Κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την Τρόικα χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα. Ο κ. Περδίκης ανάφερε ότι αφού δεν λαμβάνουν την άποψη όλων των πολιτικών κομμάτων, όταν έρθει η ώρα της ψήφισης του νομοσχεδίου η Κυβέρνηση να μην επικαλεστεί το εθνικό καθήκον των κομμάτων. Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών καλεί την Κυβέρνηση όπως πληροφορήσει τα πολιτικά κόμματα για το περιεχόμενο των συζητήσεων της με την Τρόικα για το μέλλον των ημικρατικών οργανισμών.