Ημικρανίες γένους θηλυκού

Από ημικρανίες υποφέρει το 15% του συνολικού πληθυσμού των ΗΠΑ, κυρίως όμως υποφέρουν οι γυναίκες. Ενώ στην παιδική ηλικία το ποσοστών των πασχόντων είναι μοιρασμένο ίσα ανάμεσα στα δύο φύλα, από την εφηβεία και μετά οι γυναίκες είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν ημικρανία από τους συνομήλικούς τους άντρες.

Όπως έδειξαν οι μελέτες το 60% των γυναικών υποφέρει από ημικρανίες στη διάρκεια της περιόδου λόγω της αυξημένης ορμονικής δραστηριότητας. Συνήθως η ημικρανία είναι εντονότερη στην αρχή της περιόδου και υποχωρεί περίπου ένα χρόνο μετά την εμμηνόπαυση. Αυτός ο τύπος ημικρανίας θεωρείται και ο πιο δυσάρεστος.

Για την αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι απαραίτητο το ημερολόγιο που θα παρατηρεί τη συχνότητα των εμφανίσεων και σε σχέση με την περίοδο για διάστημα τριών μηνών. Η θεραπεία που προτείνεται είναι διαφορετική κατά περίπτωση και ανάλογα με την ένταση και την αιτία των συμπτωμάτων καθώς και την αντοχή τους σε φάρμακα.

“Ένοχα” για τις ημικρανίες εμφανίζονται και μια σειρά άλλα πράγματα όπως η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, τροφές όπως το σαλάμι, τα καπνιστά τρόφιμα, το παλαιωμένο τυρί, το ουίσκι, το κρασί, η ναυτία της κίνησης, η κατάχρηση αναλγητικών φαρμάκων ή οι έντονες οσμές.  Καθένας πρέπει να εντοπίσει τους παράγοντες που τον ενοχλούν προκαλώντας ημικρανία. Αυτό το στοιχείο σε συνδυασμό με την περιοδικότητα θα βοηθήσουν τον γιατρό να βρει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Ο ύπνος και η ενυδάτωση του οργανισμού είναι δύο καλές συμβουλές κατά της ημικρανίας.

 

Πηγή: www.medindia.net