Ημέρα πένθους και οργής στο Μεξικό

Σοκ από  ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τους θανάτους των 43 φοιτητών

Μετά τις ομολογίες τριών υπόπτων οι οποίοι αποκάλυψαν στις αρχές ανατριχιαστικές λεπτομέρειες σχετικά με τους θανάτους των 43 φοιτητών τα ίχνη των οποίων είχαν εξαφανιστεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου,επικρατεί  ημέρα πένθους και οργής στο Μεξικό.

Ο Αλκαράζ Χοσέ Γκαρσία, εκπρόσωπος του κινήματος 43×43, δήλωσε ότι το έθνος έχει βυθιστεί στο πένθος και είναι «πιο εξοργισμένο από ποτέ», μετά την αναγγελία ότι οι φοιτητές είχαν δολοφονηθεί.

Ο ομοσπονδιακός Γενικός Εισαγγελέας, Χεσούς Μουρίγιο, ανακοίνωσε  ότι τα φερόμενα ως μέλη της συμμορίας είχαν ομολογήσει στις αστυνομικές αρχές ότι όχι μόνο δολοφόνησαν τους φοιτητές αλλά έκαψαν και τις σορούς τους ώστε να εξαφανίσουν οποιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία. Οι ερευνητές στην υπόθεση παρουσίασαν βίντεο από την ανάκριση των δραστών, στο οποίο οι ύποπτοι περιγράφουν λεπτομερώς τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν, λέγοντας ότι σκότωσαν αρκετά άτομα και έκαψαν τα πτώματά τους. Οι πληροφορίες αυτές οδήγησαν τους αστυνομικούς στην πόλη Κοκούλα στην πολιτεία Γκερέρο, όπου ανακάλυψαν μόνο στάχτες και τα απομεινάρια οδοντοστοιχιών.

Ο Μουρίγιο δήλωσε ότι τα γεγονότα που παρέθεσαν οι ύποπτοι πρέπει να επαληθευτούν και από τους ιατροδικαστές ενώ πρόσθεσε ότι τα ανθρώπινα «λείψανα» θα σταλούν στο πανεπιστήμιο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας προκειμένου να γίνει η τελική ταυτοποίηση του DNA των θυμάτων.

Οι 43 φοιτητές, ηλικίας μεταξύ 15 και 25 ετών, ταξίδευαν με λεωφορεία όταν αστυνομικοί τους σταμάτησαν στην περιοχή Ιγκουάλα στις 26 Σεπτεμβρίου και φέρεται πως τους απήγαγαν, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Οι συλληφθέντες δήλωσαν ότι στη συνέχεια οι αστυνομικοί παρέδωσαν τους φοιτητές σε μέλη της συμμορίας Γκερέρος Γιουνίντος.

Σπάζοντας τη σιωπή του σχετικά με το περιστατικό, ο πρόεδρος της χώρας, Πένια Νιέτο δήλωσε:

«Το έθνος μας βιώνει δύσκολες στιγμές. Δίνω το λόγο μου στις οικογένειες των αγνοουμένων και στο λαό του Μεξικού ότι δεν θα σταματήσουμε έως ότου αποδοθεί δικαιοσύνη».