Ηλεκτρονικοί Πλειστηριασμοί και Επιπτώσεις από την Εφαρμογή τους

Άρθρο γνώμης του Βασιλάκη Γεώργιου, Οικονομολόγου – Φοροτεχνικού

Όταν ένα θέμα έρχεται για διευθέτηση δηλ η τελική ρευστοποίηση περιουσίας οφειλετώνυπάρχει ένα παρασκήνιο το οποίο προηγήθηκε. Ακούγαμε τον υποδιοικητή της Τραπεζας της Ελλάδος το 2015 και 2016 να λέει ότι πρέπει να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια σε ποσοστά σημαντικά και ανέλυε τα μέτρα.

Βλέπαμε έναν πρώην υπουργό Οικονομικών να εξηγεί πως θα πληρώνεις με περιουσιακά στοιχεία το φόρο κληρονομίας και μετά
από όλα αυτά ήρθε το νομοθέτημα που θέτει ερωτήματα ηθικά οικονομικά και αποκαλύπτει τι σημαίνει Οικονομική Κρίση για τη Κοινωνία.

Ας πάμε κατ αρχήν στα μέρη που αποτελούν τον εκτελεστικό βραχίωνα του πλειστηριασμού υπάρχει ένας συμβολαιογράφος υπεύθυνος της διαδικασίας και θα αναρτά στην ιστοσελίδα ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ θα περιλαμβάνει δε τα στοιχεία η ανάρτηση του
συμβολαιογράφου τη κατασχετήρια έκθεση και θα αναρτάται στο συνδεσμο ΕΤΑΑ-ΤΑΝ

Αλλά οι πλειστηριασμοί δεν αφορούν όλους τους οφειλέτες αυτή τη στιγμή αφορούν όσους δεν συνεργάζονται η έχουν <<εξαφανιστεί>>με έμφαση σε ακίνητα αξίας ανω των 400.000 ευρώ δηλ όπως λέγεται 5.000 περίπου ακίνητα θα βγουν σε πλειστηριασμό ως το τέλος του έτους .

Το γεγονός ότι κάποιος επισπεύδων για οφειλή υποδεέστερη της αξίας θα μπορεί να ρευστοποιεί τη περιουσία κάποιου και να προκαλεί τεράστια ζημία στον ιδιοκτήτη περιουσιακού στοιχείου είναι το ένα θέμα .Το ότι θα διασύρεται με φωτογραφίες και
άλλο υλικό η περιουσία οφειλέτη ούτε αυτό φαίνεται να απασχολεί κανέναν δημόσια από τις αρχές.

Και έρχομαι λοιπόν στο ποιός βλέπει το ακίνητο η στοιχεία αυτού οι <<επισκέπτες>> βλέπουν τυπικά στοιχεία του ακινήτου ενώ οι <<υποψήφιοι πλειοδότες>>περισσότερα υποβάλλουν δε προσφορές πλειοδοτικές .

Εδώ λοιπόν είναι η αθλιότητα του πράγματος.

Το δημόσιο όταν βγάζει σε πλειστηριασμό ακίνητο στοιχειωδώς δεσμεύεται από την αντικειμενική αξία σαν τιμή βάσης ενώ οι άλλοι φορείς τράπεζες κλπ πωλούν στην εμπορική αξία αυτή τη περίοδο οι τιμές είναι σε τραγική πτώση.Άρα σε περίπτωση στεγαστικών δανείων και χάνεις το ακίνητο και συνεχίζεις να οφείλεις άρα κινδυνεύει και η υπόλοιπη περιουσία σου κινητή και ακίνητη.

Υπάρχει ένας <<εκτελεστής>> δηλ ο συμβολαιογράφος που λέγεται <<Υπάλληλος Ηλεκτρονικού Πλειστηριασμού>> που αναρτά και κάνει τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό .Οι δε υποψήφιοι πλειοδότες μπορεί να είναι οποιοδήποτε φυσικό η νομικό πρόσωπο που έχει εγγραφεί με τα στοιχεία του Έλληνας η Αλοδαπός πολίτης τρίτης χώρας εκτός Ευρωπαικής Ένωσης.

Ας έρθω τώρα στο τραγικό πρόσωπο της όλης Ιστορίας που τον χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο <<Παρατηρητή (Οφειλέτης)>> η ο εκπρόσωπος του έχει περιορισμένη πρόσβαση και δικαιώματα .Το μόνο δικαίωμα που έχει είναι να προτείνει με ποιά σειρά θα εκποιηθούν τα περιουσιακά του στοιχεία και να του έχει κοινοποιηθεί 5 μέρες το αργότερο από την ημερομηνία πλειστηριασμού η <<εκτέλεση>>

Υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος για τις προσφορές και καταγράφονται όλες και το ακίνητο πηγαίνει στο πλειοδότη.

Έχω πολλές ενστάσεις για το όλο σκηνικό που εξέθεσα μικραίνει ο χρόνος για την υποβολή ενστάσεων γίνεται με ζημία του οφειλέτη σε κάθε περίπτωση εκτός ακραίων περιπτώσεων και κυρίως δεν υπάρχει ωφέλεια για την οικονομία .Γινόμαστε χώρα παρασιτικής οικονομίας με διάφορα συμφέροντα και άτομα που αγοράσουν φτηνά τη χώρα μας τις μνήμες μας τις επιχειρήσεις και τα σπίτια όσων σε άλλες στιγμές εκτέθηκαν σε δανεισμό.

Συνήθως ξεκινάμε από τους οφειλέτες με περιουσία 400 000 ευρώ και θα φτάσουμε στην Πρώτη Κατοικία να εποιείται με κάποια κριτήρια .Ο δρόμος που Τραπεζίτες και Πολιτικό Σύστημα οδήγησαν την κοινωνία είναι άδικος με ερείπια και παγίδες που το άτομο το οδηγούν στην απομόνωση η σε συμπεριφορές που ξενίζουν.Λυπάμαι για την ανικανότητα των φορέων και οργανώσεων στην υπεράσπιση δικαιωμάτων που κανονικά θα έπρεπε να είναι <<Θερμοπύλες>> .

Δεν υπερασπίζομαι τον Απατεώνα Επιχειρηματία η Ιδιώτη υπερασπίζομαι το δανειολήπτη που πλήρωσε το μισό του Δάνειο έχασε τη Δουλειά του και έχει οικογενειακές υποχρεώσεις και έχει στην Ανεργία μέλη Οικογένειας η μειώθηκαν οι αποδοχές τραγικά η παραμένει μήνες εργαζόμενος απλήρωτος.

Όσο για το κ ο Μητράκο Υποδιοικητή της Τραπεζας της Ελλάδος έχω να πω κάτι δεν ασκήθηκε ο εποπτικός ρόλος της τράπεζας κατά τη διάρκεια που έπρεπε οι καταθέσεις των Ελλήνων έγιναν δάνεια σε τομείς που δεν ήταν παραγωγικοί αλλά καταναλωτικοί και χάθηκαν στη κρίση αλλά κυρίως υπήρξε <<έγκλημα>> χωρίς ενόχους σε καιρό Ειρήνης

Το τίμημα είναι η φυγή των νέων και αυτών που μπορούν να προσφέρουν και η δημογραφική και άλλη συρίκνωση και όχι μόνο