Ηθελε να ρίξει ατομική βόμβα στη Σοβιετική Ένωση

Είχε προσπαθήσει να πείσει τους Αμερικανούς να ρίξουν ατομική βόμβα στους Σοβιετικούς για να τελειώνουν μια και καλή με τον Κομμουνισμό και τον Ψυχρό Πόλεμο, ο λόγος για τον Βρετανό ηγέτη Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο “Πατέρας της Νίκης” όπως ονομάστηκε για τη συμβολή του στην έκβαση του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Αυτό υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο βραβευμένος δημοσιογράφος ερευνητής Τόμας Μάιερ στο βιβλίο του “Όταν τα λιοντάρια Βρυχώνται: Οι Τσόρτσιλ και οι Κένεντι”. Κυκλοφορεί τον επόμενο μήνα στη Βρετανία και αποσπάσματά του προδημοσιεύθηκαν χθες στη Daily Mail.

Σύμφωνα λοιπόν με ένα μυστικό υπόμνημα του FBI, το 1947 ο Τσόρτσιλ-ηγέτης της συντηρητικής αντιπολίτευσης την περίοδο εκείνη- κάλεσε τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Στάιλς Μπρίτζες να πείσει τον πρόεδρο Τρούμαν να καταφύγει στη “λύση” των πυρηνικών. Ήταν πεπεισμένος πως ένα προληπτικό χτύπημα στη Σοβιετική Ένωση του Στάλιν θα “εξαφάνιζε το Κρεμλίνο και θα σταματούσε την πορεία του Κομμουνισμού προς τη Δύση”. Διαφορετικά, πίστευε, οι Σοβιετικοί (που έκαναν την πρώτη δοκιμή ατομικής βόμβας το 1949) θα αποκτούσαν πυρηνικά και ο πολιτισμός θα αφανιζόταν ή θα γύριζε πολλά χρόνια πίσω.