Ζωηρό ενδιαφέρον επενδυτών για την Κύπρο

Ζωηρό ενδιαφέρον επενδυτών για την Κύπρο καταγράφηκε σε τέσσερα διεθνή συνέδρια σε Ρωσία, ΗΠΑ και Κίνα στα οποία συμμετείχε πρόσφατα ο Κυπριακός Οργανισμός Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA), στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει για αποκατάσταση της εικόνας της Κύπρου στο εξωτερικό και της προβολής της ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του CIPA, αντιπροσωπεία του Οργανισμού, αποτελούμενη από τον πρόεδρο του Χριστόδουλο Ε. Αγκαστινιώτη και το γενικό διευθυντή Χάρη Παπαχαραλάμπους, συμμετείχε στο «Cyprus Economic & Investment Summit», που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα, στις 10 Δεκεμβρίου.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ενημέρωσε τους συνέδρους για τις θετικές αξιολογήσεις που έλαβε πρόσφατα η κυπριακή οικονομία, ανέλυσε την κατάσταση όπως διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα και απάντησε σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων. Παράλληλα, ο CIPΑ και άλλοι κυπριακοί οργανισμοί, παρουσίασαν τα πλεονεκτήματα που συγκεντρώνει η Κύπρος ως επενδυτικός προορισμός, καθώς και τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας σε διάφορους τομείς, περιλαμβανομένου του τραπεζικού.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, πραγματοποιήθηκαν πολλές κατ’ ιδίαν συναντήσεις με επιχειρηματίες, στελέχη μεγάλων εταιρειών και Ρώσους που συμμετείχαν στο συνέδριο, για θέματα που αφορούν τη σημερινή κατάσταση στην Κύπρο αλλά και τις προοπτικές της χώρας. Οι συμμετέχοντες επέδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον για συλλογή πληροφοριών για την Κύπρο και το επενδυτικό της περιβάλλον, ενώ όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, στο συνέδριο παρέστη και ο πρέσβης της Κύπρου στη Ρωσία Γεώργιος Κασουλίδης.

Ο CIPA συμμετείχε επίσης στο «7ο Global Residence & Citizenship Conference» το οποίο πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, το διήμερο 21-22 Νοεμβρίου. Πέραν των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Κύπρου, ο  αντιπρόσωπος του Οργανισμού Λευτέρης Σ. Ελευθερίου παρουσίασε τις επιλογές που προσφέρει η κυπριακή νομοθεσία σχετικά με τα προγράμματα υπηκοότητας, καθώς και το πρόγραμμα Μόνιμης Άδειας Παραμονής το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ ξένων επενδυτών. Το συνέδριο παρακολούθησαν εκπρόσωποι διεθνών και κρατικών οργανισμών, επαγγελματίες και επιχειρηματίες, δικηγόροι που ειδικεύονται σε θέματα μετανάστευσης καθώς και ακαδημαϊκοί από αμερικανικά πανεπιστήμια.

Επιπλέον, στελέχη του CIPA συμμετείχαν πρόσφατα και στα διεθνή επιχειρηματικά συνέδρια «China Overseas Investment Fair» και «Luxury Showcase Properties» (LPS), που πραγματοποιήθηκαν στο Πεκίνο και τη Σαγκάη αντίστοιχα. Στο πρώτο συνέδριο συμμετείχαν καταξιωμένοι Κινέζοι επιχειρηματίες από διάφορους τομείς της κινεζικής οικονομίας που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στο εξωτερικό, ενώ στο δεύτερο συμμετείχαν διεθνή κτηματομεσιτικά γραφεία.  Και στα δύο συνέδρια ο CIPA παρουσίασε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου και τα προγράμματα υπηκοότητας και Μόνιμης Άδειας Παραμονής που προσφέρει η χώρα μας, και όπως καταλήγει η ανακοίνωση, οι επισκέπτες επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τα δύο προγράμματα.