Ζωγράφοι στη νέα Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης εγκαινιάστηκε επίσημα την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012 στο πλαίσιο του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και οι προβολές άρχισαν με το αφιέρωμα «Η κινηματογραφική ζωή της ζωγραφικής» και την ταινία Καραβάτζο του Ντέρεκ Τζάρμαν στην αίθουσα Παύλος Ζάννας. Παρόντες ήταν ο διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Δημήτρης Εϊπίδης, ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης και πρόεδρος της γαλλικής Ταινιοθήκης κ. Κώστας Γαβράς και η υπεύθυνη της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης κα Αργυρώ Μεσημέρη.
Ο Κώστας  Γαβράς στον χαιρετισμό του είπε «Μια Ταινιοθήκη διαθέτει ταινίες που δεν μπορούμε να δούμε στις εμπορικές κινηματογραφικές αίθουσες. Σε αυτή βλέπουμε φιλμ που μας θυμίζουν τι ήταν ο κινηματογράφος και τι μπορεί να γίνει, βλέπουμε φιλμ για τους νέους και για τα παιδιά. Η Ταινιοθήκη δεν είναι μόνο αρχείο, είναι κάτι ζωντανό. Καλή σας επιτυχία».

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του αφιερώματος «Η κινηματογραφική ζωή της ζωγραφικής» που εγκαινιάζει την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, θα προβληθούν επίσης οι ταινίες Έγκον Σίλε – Εγώ λάτρεψα το γυμνό των Herbert Vesely & Leo Tichat, O λαϊκός ζωγράφος Πιροσμανί του Giorgi Shengelaya, το ντοκιμαντέρ Ο ζωγράφος Πικάσο του Luciano Emmer, καθώς και τα μικρού μήκους φιλμ Τουλούζ Λωτρέκ/Toulouse-Lautrec του Robert Hessens, και Βαν Γκογκ / Van Gogh, Πωλ Γκωγκέν / Paul Gaugin και Γκερνίκα/Guernica του Alain Resnais. Με επίκεντρο τους διάσημους ζωγράφους, οι ταινίες αναδεικνύουν τις εκλεκτικές συγγένειες, τις διαχρονικές σχέσεις και την οπτική μαγεία που προκύπτει από την όσμωση ανάμεσα στον κινηματογράφο και στη ζωγραφική. Οι προβολές πραγματοποιούνται στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Οι εκδηλώσεις της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης χρηματοδοτούνται, μεταξύ άλλων δράσεων του 53ου ΦΚΘ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.

Πηγή: www.filmfestival.gr