Ζαχαρίου: Ο νόμος για το πόθεν έσχες πρέπει να γίνει αυστηρότερος

Ζαχαρίου: Είναι κοινή διαπίστωση τόσο της Βουλής αλλά και της κοινωνίας των πολιτών ότι ο νόμος που έχουμε για το πόθεν έσχες χρήζει αλλαγής με στόχο να γίνει αυστηρότερος ο έλεγχος, περισσότερη διαφάνεια και διεύρυνση του καταλόγου των ελεγχόμενων προσώπων.

Είχαμε σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών τη συνέχιση της συζήτησης για το πόθεν έσχες. Είναι κοινή διαπίστωση τόσο της Βουλής αλλά και της κοινωνίας των πολιτών ότι ο νόμος που έχουμε για το πόθεν έσχες χρήζει αλλαγής με στόχο να γίνει αυστηρότερος ο έλεγχος, περισσότερη διαφάνεια και διεύρυνση του καταλόγου των ελεγχόμενων προσώπων. Υπάρχουν 12 τροποποιήσεις από κόμματα και βουλευτές. Έχουν ενσωματωθεί στο κείμενο και έχουν ξεκινήσει συζήτηση, άρθρο προς άρθρο, για να δούμε τις αλλαγές και να αποφασίσουμε πολιτικά ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν. Υπάρχει μια κοινή συνισταμένη των μελών της Επιτροπής Θεσμών ότι ο νόμος πρέπει να τροποποιηθεί έτσι ώστε να γίνεται πραγματικός έλεγχος και η διαφάνεια να είναι δεδομένη.

Με βάση τις εισηγήσεις που υπάρχουν θα δημιουργείται επιτροπή από τη Βουλή η οποία θα έχει την ευχέρεια και την υποχρέωση ταυτόχρονα να χρησιμοποιεί νόμιμους ελεγκτές για να ελέγχουν τα περιουσιακά στοιχεία των βουλευτών, τα οποία θα κατατίθενται σε ομοιόμορφες φόρμες για να είναι κατανοητά και από τον κόσμο και να βγάζουν συγκεκριμένες εκθέσεις για τα αποτελέσματά τους. Για παράδειγμα να λένε ότι ο τάδε βουλευτής κατάθεσε, ελέγξαμε τα στοιχεία του, ελέγξαμε τα στοιχεία της συζύγου, των ανήλικων τέκνων και δεν υπάρχει καμιά διαφοροποίηση που να διαφαίνεται ότι έχει κάνει ξέπλυμα χρήματος μέσα από την κοινοβουλευτική του δραστηριότητα. Ή και ακριβώς το αντίθετο. Θέλουμε ο έλεγχος να είναι τέτοιος που να δίνει πραγματικά την εικόνα των αξιωματούχων που έχουμε.

Από την άλλη, θέλουμε και είναι και συστάσεις και διεθνών οργανισμών όπως και της Greco ο έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων και το πόθεν έσχες να επεκτείνεται σε όλες τις εξουσίες.

Δεν μπορεί να επεκτείνεται στην εκτελεστική, τη νομοθετική και η δικαστική εξουσία να είναι απέξω. Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι εμείς επιθυμούμε η δικαστική εξουσία να πάρει και από μόνη της συγκεκριμένες αποφάσεις. Υπάρχει όμως και η εισήγηση να ενταχθεί στο γενικότερο πλαίσιο νόμου. Υπάρχει και δεύτερη εισήγηση να υπάρχει γενική πρόνοια που να υποχρεούνται όλες οι εξουσίες έστω κι αν είναι ανεξάρτητες να λάβουν τα δικά τους μέτρα ώστε να υπάρχει έλεγχος και πόθεν έσχες από την κοινωνία. Μπορεί να υπάρχει απόφαση του Ανωτάτου από την προηγούμενη φορά. Η κοινωνική απαίτηση πλέον μας υποχρεώνει όλους, όσους ασκούμε εξουσία σε οποιαδήποτε μορφή της εξουσίας στην Κύπρο να έχουμε τη διαφάνεια δίπλα μας διότι δυστυχώς κάναμε μια πατρίδα που οφείλουμε καθημερινά να αποδεικνύουμε πως είμαστε τίμιοι. Και οφείλουμε καθημερινά να το αποδεικνύουμε. Και η εκτελεστική εξουσία και η νομοθετική και η δικαστική.

Έχουμε πρόθεση να ζητήσουμε συνάντηση με το Ανώτατο Δικαστήριο, να εκφράσουμε τις απόψεις μας, δεν είμαστε σε αντιδικία με καμία εξουσία. Θέλουμε να εκφράσουμε απλώς αυτό που η κοινωνία απαιτεί. Τον έλεγχο και τη διαφάνεια.