Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: Η Ελλάδα ξαναστέκεται στα πόδια της

Αιφνιδιαστική, εκτός προγράμματος, επίσκεψη στο εργοτάξιο του Μετρό στην Αγία Βαρβάρα πραγματοποίησε τη Δευτέρα ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας.

Ο κ. Γιούνκερ επισκέφθηκε τα έργα της επέκτασης του μετρό προς Πειραιά και, συγκεκριμένα, το σημείο εκκίνησης του Μετροπόντικα στην Αγία Βαρβάρα και το εργοτάξιο του μετρό στην πλατεία Ελευθερίας, στον Κορυδαλλό.

Συνοδευόμενος από τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ο κ. Γιούνκερ μίλησε με θερμά λόγια για την προσπάθεια ανάταξης της χώρας. Μάλιστα, φόρεσε κράνος και μπήκε μέσα στο εργοτάξιο όπου ενημερώθηκε από κοντά για την πορεία υλοποίησης των έργων.

Ο κ. Γιούνκερ φωτογραφήθηκε στο σημείο και ανέβασε τη φωτογραφία στο Twitter σχολιάζοντας: «Η Ελλάδα ξαναστέκεται στα πόδια της».

Το πρόγραμμα του πρώην επικεφαλής του Eurogroup περιελάμβανε και επίσκεψη στο γραφείο της FRONTEX, στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, όπου ενημερώθηκε για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στα θαλάσσια σύνορα της χώρας και για τις επιχειρήσεις του Λιμενικού Σώματος.

Τον κ. Γιούνκερ υποδέχθηκαν οι υπουργοί Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, καθώς και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής αντιναύαρχος Αθανάσιος Αθανασόπουλος.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος μετέβη επίσης στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του αρχηγείου του ΛΣ, όπου είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά τη λειτουργία του κέντρου και να ενημερωθεί από στελέχη του Λιμενικού για το έργο του σώματος.

O κ. Βαρβιτσιώτης παρέδωσε στον κ. Γιούνκερ έγγραφο ενημέρωσης που απεικονίζει την πραγματικότητα που καλείται να αντιμετωπίσει καθημερινά το Λιμενικό Σώμα αναφορικά με τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης στα θαλάσσια σύνορα.

Ανάλογο σημείωμα παρέδωσε στον κ. Γιούνκερ και ο κ. Δένδιας, στο οποίο περιγράφεται η συνολική αντιμετώπιση και διαχείριση από την Ελλάδα της μετανάστευσης και του ασύλου, με έμφαση στις εφαρμοζόμενες δράσεις, στο κόστος για το κρατικό προϋπολογισμό και στο κενό χρηματοδότησης που υφίσταται από τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά Ταμεία, τόσο για την τρέχουσα περίοδο, όσο και για την προσεχή επταετία (2014-2020).

Ο κ. Γιούνκερ έγινε επίσης δεκτός από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τον ξενάγησε στο Μουσείο της Ακρόπολης. Μέσω Twitter, ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στήριξη της ΝΔ στην υποψηφιότητά του. Παράλληλα, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η Ευρώπη «πάντα υποστήριξε την Ελλάδα και θα συνεχίσει να το πράττει».