Ζήνων: Κακόβουλο και αήθες το δημοσίευμα για έξοδα διαμονής στο εξωτερικό

Ανακοίνωση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρου Ζήνων, αναφορικά με δημοσίευμα εφημερίδας

Αναφέρομαι στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΟΛΙΤΗΣ», ημερομηνίας 15/10/2016, με τίτλο «Τα long weekend του Αλέξανδρου…» και για την αποκατάσταση της αλήθειας, παραθέτω τα ακόλουθα, κατόπιν διερεύνησης στην οποία προέβη σήμερα, κατόπιν οδηγιών μου, το Λογιστήριο του Υπουργείου Εξωτερικών:

(α) Σε ό,τι αφορά στην πρόσφατη υπηρεσιακή μου μετάβαση στην Αθήνα, για διαβουλεύσεις με τον Έλληνα ομόλογό μου την Παρασκευή, 14/10/2016, πράγματι διευθέτησα την επιστροφή μου για την Κυριακή, 16/10/2016, με παραμονή στην ελληνική πρωτεύουσα και το Σάββατο, 15/10/2016, με προσωπικά μου έξοδα. Δεν υπήρξε, ως εκ τούτου, οποιαδήποτε επιβάρυνση του δημοσίου.

Σημειώνω ότι δεν ήταν δυνατό να επιστρέψω στην Κύπρο την Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου, γιατί ανέμενα οριστικοποίηση συνάντησής μου με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, μετά το πέρας των διαβουλεύσεων με τον Γενικό Γραμματέα, οι οποίες διήρκησαν από τις 10.30 π.μ. – 3 μ.μ.

Καίτοι η συνάντηση μου με τον κ Κοτζιά είχε κατ’ αρχήν διευθετηθεί, τελικά δεν πραγματοποιήθηκε λόγω έκτακτης υποχρέωσης του Έλληνα Υπουργού. Επομένως, ο ισχυρισμός ότι για «τρεις μέρες θα μου καταβληθούν από το δημόσιο επιδόματα εξωτερικού, κλπ» είναι καθ’ όλα αναληθής και αβάσιμος.

(β) Σε ό,τι αφορά στον ισχυρισμό ότι τον Απρίλιο του 2015, και μάλιστα κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, είχα μεταβεί στο Λονδίνο, υπογραμμίζω ότι επρόκειτο για καθαρά ιδιωτική επίσκεψη, για την οποία κατέβαλα προσωπικά όλα τα έξοδα. Επωφελούμενος της εκεί παρουσίας μου, είχα υπηρεσιακή συνάντηση στο Βρετανικό Υπουργείο Αμύνης. Η έρευνα, την οποία διεξήγαγε σήμερα το Λογιστήριο του Υπουργείου Εξωτερικών, επιβεβαιώνει το γεγονός αυτό, το οποίο όφειλε να εγνώριζε ο πληροφοριοδότης του «ΠΟΛΙΤΗ».

Επομένως, ούτε και στην περίπτωση αυτή υπήρξε οιαδήποτε επιβάρυνση του δημοσίου.

(γ) Σε ό,τι αφορά στην επίσκεψη μου στο Λονδίνο στις 17-21/04/2016, αυτή πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης της Βρετανικής Κυβέρνησης. Για την ιδιωτική μου διαμονή, το οφειλόμενο ποσό (€743) αποκόπηκε από το ποσό των επιδομάτων που δικαιούμαι, σύμφωνα με τους εν ισχύει κανονισμούς. Ο πληροφοριοδότης του «ΠΟΛΙΤΗ» πιστεύω ότι έπρεπε να ήταν ενήμερος των στοιχείων αυτών.

(δ) Σε ό,τι αφορά μετάβαση μου στο Λονδίνο στις 04-08/07/2016, επρόκειτο για καθαρά ιδιωτική επίσκεψη (συμμετοχή στην τελετή αποφοίτησης της κόρης μου). Επωφελήθηκα της εκεί παρουσίας μου για να έχω συνάντηση στο Βρετανικό Υπουργείο Αμύνης. Σημειώνω ότι το κόστος του αεροπορικού εισιτηρίου και της διαμονής μου κατέβαλα εξ ολοκλήρου προσωπικά και το Κράτος επιβαρύνθηκε μόνο μιας διανυκτέρευσής μου, επειδή η συνάντηση με τον Βρετανό συνομιλητή μου είχε καθορισθεί για την ημέρα, κατά την οποία θα ταξίδευα προς Λονδίνο και αναγκάσθηκα, ως εκ τούτου, και πάλιν με δική μου προσωπική επιβάρυνση, να αναχωρήσω από την Κύπρο μια ημέρα ενωρίτερα.

Να μου επιτραπεί εν προκειμένω να σημειώσω το κακόβουλο και άηθες της αναφοράς του «ΠΟΛΙΤΗ» στο θέμα της τελετής αποφοίτησης της κόρης μου.

Η αναφορά, επομένως, ότι «τα έξοδα διαμονής και επιδομάτων εξωτερικού πληρώθηκαν από το δημόσιο» είναι και κακόβουλη και ψευδής.

(ε) Επιθυμώ, επίσης, να πληροφορήσω ότι το Σάββατο, 15/10/2016, ευθύς μόλις έλαβα γνώση του δημοσιεύματός του «ΠΟΛΙΤΗ», με δική μου πρωτοβουλία επικοινώνησα με τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας και του ζήτησα να προβεί σε διερεύνηση των ισχυρισμών, θέτοντας στη διάθεσή του όλα τα σχετικά στοιχεία.

Επίσης, ζήτησα από τον Διευθυντή της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου του Υπουργείου Πρέσβη κ. Αντώνη Τουμαζή, να προβεί και ο ίδιος σε σχετικό έλεγχο, τον οποίο έχει ήδη αρχίσει (σημειώνεται ότι η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Εξωτερικών και δεν έχει οποιαδήποτε διοικητική υπαγωγή στον Γενικό Διευθυντή).

(στ) Δεν διέφυγε της προσοχής μου, όπως προκύπτει και από το δημοσίευμα, ότι υπήρξε από πλευράς «ΠΟΛΙΤΗ» προσπάθεια επικοινωνίας με τους Γενικούς Διευθυντές των Υπουργείων Ενέργειας και Μεταφορών και Έργων κ.κ. Χειμώνα και Μιχαηλίδη, πριν το δημοσίευμα. Δεν συνέβη το ίδιο και στη δική μου περίπτωση, αφού ούτε με τον Υπουργό Εξωτερικών επικοινώνησε, ούτε μαζί μου, για να θέσει υπόψη μας τα «στοιχεία» και τις «πληροφορίες» του, πριν το δημοσίευμα. Θεωρώ ότι πρόκειται για σοβαρή παράβαση στοιχειώδους δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Όπως προκύπτει, εξάλλου, από τον σχετικό πίνακα απουσίας των Γενικών Διευθυντών ανά έτος, για μεν το έτος 2013 ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών κατέχει την 5η θέση, για το 2014 την 3η, ισοβαθμώντας με τον Γενικό Διευθυντή του Υπ. Μεταφορών και για το 2015 την 4η. Σημειώνω ότι οι αρμοδιότητες και η φύση των καθηκόντων μου θα δικαιολογούσαν κατάταξη σε πολύ ανώτερη βαθμίδα.

Τα στοιχεία που παραθέτω πιο πάνω είναι στη διάθεση όλων των θεσμικά αρμοδίων.

Πληροφορώ, επίσης, ότι έχω εισηγηθεί στον Υπουργό Εξωτερικών την διεξαγωγή, τόσο διοικητικής, όσο και ποινικής έρευνας για διαπίστωση των ευθυνών που ενδεχομένως προκύπτουν λόγω της διαρροής εγγράφων.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην δήθεν «οργή του Ύπατου Αρμοστή», θα υπάρξει υπηρεσιακή απάντηση προς τον ίδιο, καίτοι γνώριζε τους λόγους, για τους οποίους οι συγκεκριμένες συναντήσεις μου τυγχάνουν εμπιστευτικού χειρισμού. Λόγοι δημοσίου συμφέροντος και κρατικής ασφαλείας δεν μου επιτρέπουν να επεκταθώ περαιτέρω.

Έχω, πιστεύω, το δικαίωμα να αναμένω ότι ο «ΠΟΛΙΤΗΣ» θα προβάλει και θα δημοσιεύσει την παρούσα ανακοίνωση κατά τον ίδιο τρόπο που προέβαλε το σχετικό δημοσίευμά του.

Επί του θέματος επιφυλάσσω όλα τα κατά νόμον δικαιώματά μου.