Εuro 2020: Ιταλία Vs Αυστρία… Το ρεκόρ της Σκουάντρα και το αήττητο από το 1960

Ιταλοί και Αυστριακοί στο δεύτερο ραντεβού της φάσης των “16”, έχοντας αμφότερες για συνοδεία το ότι ήδη έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία που τις συντρόφευε, καθώς πήγαιναν στο Euro 2020. To “Γουέμπλεϊ” (22:00 – ANT1 ΤV) θα φιλοξενήσει την αναμέτρηση δύο ομάδων που έχουν κάνει την υπέρβαση και μάλιστα με ιστορικό τρόπο.

Ασταμάτητη Σκουάντρα
Η Ιταλία πραγματοποίησε την κορυφαία εμφάνισή της ever σε οποιαδήποτε φάση ομίλων, σκοράροντας επτά αναπάντητα γκολ σε τρεις νίκες. Τρεις νίκες είχε κάνει επίσης στα Μουντιάλ 1978, 1990 και στο Euro 2000, αλλά ποτέ με τόσο εμφατικό τρόπο. Κάπως έτσι η νεανική Σκουάντρα που έχει στήσει ο Ρομπέρτο Μαντσίνι, ισοφάρισε ένα δικό της ρεκόρ 82 ετών, μένοντας αήττητη για 30 αγώνες στη σειρά (25 νίκες). Και εκτός αυτού, έχοντας νικήσει σε 11 διαδοχικά παιχνίδια, δίχως να έχει δεχτεί κανένα γκολ. Εάν το κάνει και τώρα, θα θέσει το απόλυτο ρεκόρ στην ιστορία των Εθνικών ομάδων.

Μετρημένα έχουν περάσει 17 ώρες και 35 λεπτά, από τη στιγμή που ο Φαν ντε Μπέεκ της είχε βάλει γκολ με την Ολλανδία για το Nations League τον περασμένο Οκτώβριο. Και τώρα οι Ατζούρι σκέφτονται ότι μπορούν να συνεχίσουν το σερί τους. Το μοναδικό πρόβλημα βρίσκεται στο κέντρο της άμυνας, με τον Ατσέρμπι να είναι λογικά εκείνος που θα παίξει αντί του τραυματία Κιελίνι. Οσο για το δίλημμα Βεράτι-Λοκατέλι, ο Ρομπέρτο Μαντσίνι απάντησε λακωνικά: «Δυστυχώς, ένας πολύ καλός παίκτης θα πρέπει να μείνει εκτός»!

Η πρωτάρα Αυστρία

Η Αυστρία για πρώτη της φορά κατάφερε να περάσει από όμιλο Euro και γενικά σε μεγάλη διοργάνωση από το Μουντιάλ του 1954. Η ομάδα του Φράνκο Φόντα πήρε αναμενόμενα το ματς με τη Βόρεια Μακεδονία, υποτάχθηκε στην Ολλανδία, αλλά την κρίσιμη στιγμή ο Μπάουμγκαρντνερ της χάρισε το 1-0 επί της Ουκρανίας και το πολυπόθητο εισιτήριο. «Ηδη ζούμε το όνειρό μας και σκεφτόμαστε ότι θα θέλαμε να συνεχίσουμε εδώ», είπε ο Φόντα, ο οποίος γνωρίζει ότι η ομάδα του είναι το αουτσάιντερ του ζευγαριού.

Και δεν μιλάμε μόνο εξαιτίας της αγωνιστικής ανόδου της Ιταλίας, αλλά και ιστορικά, καθώς η τελευταία νίκη της Αυστρίας χρονολογείται στο πολύ μακρινό 1960. Εκτοτε οι Αυστριακοί έχουν γνωρίσει 10 ήττες σε 13 ματς δίχως νίκη. Η τελευταία φορά πάντως που έπαιξαν, ήταν το 2-2 του 2008. Οι Αυστριακοί πάντως δεν έχουν ωραία ανάμνηση ούτε από την τελευταία επίσκεψή τους στο “Γουέμπλεϊ”, καθώς είχαν γνωρίσει τη συντριβή με 7-0 από την Αγγλία.