Ε.Φ: Κληρώθηκαν τα θέματα για υποψήφιους βαθμοφόρους

Ύστατο κάλεσμα ΥΠΑΜ στη Βουλή για φυγοστρατία

Διεξήχθη σήμερα, στο Στρατόπεδο «Ηλία Παπακυριακού» στην Αθαλάσσα, στην παρουσία του Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη και του Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Αντρέα Μαρκίδη, η κλήρωση των θεμάτων των γραπτών εξετάσεων για τους υποψήφιους βαθμοφόρους της 2017 Β΄ ΕΣΣΟ.

Παρόντες στη διαδικασία ήταν εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, του Πανεπιστημίου Κύπρου καθώς και αριθμός νεοσυλλέκτων οπλιτών που συμμετείχε στη διαδικασία της κλήρωσης.

Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της κλήρωσης, ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε τα ακόλουθα:

«Θα ήθελα να συγχαρώ το ΓΕΕΦ, την αρμόδια διεύθυνση, τις αρμόδιες επιτροπές, αλλά κυρίως να ευχαριστήσω για άλλη μια χρονιά το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Υπουργείο Παιδείας γιατί με την δική τους συνδρομή και με τη δική τους σφραγίδα αξιοπιστίας, έχουμε καθιερώσει και έχουμε εμπεδώσει ένα θεσμό αδιάβλητο με αξιοκρατικές και αντικειμενικές διαδικασίες.

Με την κλήρωση των θεμάτων, όπως έχουμε δει, με κλειστά τα ονόματα των υποψηφίων και κατά το πρότυπο γενικότερα των προεισαγωγικών εξετάσεων,που διασφαλίζει ότι οι επιτυχόντες στον διαγωνισμό θα είναι αυτοί που θα έχουν τις καλύτερες επιδόσεις.

Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους εθνοφρουρούς και κυρίως τους γονείς ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος παρέμβασης στην όλη διαδικασία. Μην ακούτε αυτούς οι οποίοι διαμεσολαβούν δήθεν για να μεταφέρουν το μήνυμα ότι έχουν παρέμβει για να προωθήσουν τα δικά σας παιδιά. Απλά σας κοροϊδεύουν. Επαναλαμβάνω, δεν υπάρχει τρόπος παρέμβασης στην διαδικασία. Αυτοί που θα επιλεγούν θα επιλεγούν λόγω της δικής τους αξίας, λόγω των δικών τους ικανοτήτων.

Θέλω να πω ότι τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Τρίτη με την παράδοση του καταλόγου των επιτυχόντων από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, όπως γίνεται κάθε χρόνο, στο Υπουργείο Άμυνας και αμέσως την ίδια στιγμή θα αναρτηθούν τα αποτελέσματα στο διαδίκτυο, έτσι ώστε, όλοι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν άμεση και χωρίς διαμεσολάβηση ενημέρωση για τα τελικά αποτελέσματα.

Επιτρέψτε μου όμως με την ευκαιρία αυτή, να απευθύνω ξανά ένα ύστατο κάλεσμα στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής, προκειμένου να προωθηθεί για ψήφιση στην ολομέλεια την ερχόμενη Παρασκευή το νομοσχέδιο που αφορά την φυγοστρατία και το οποίο έχει κατατεθεί στην Βουλή τον Νοέμβριο του 2016.

Η κατάταξη όπως ξέρετε έχει ολοκληρωθεί την περασμένη Παρασκευή και όπως ήταν οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις μας, τα ποσοστά φυγοστρατίας έχουν μειωθεί ακόμα περισσότερο. Είχαν μειωθεί και τα προηγούμενα δύο χρόνια, έχουν μειωθεί περαιτέρω φέτος.

Από πέραν των 1000 αναβολών για λόγους ψυχικής υγείας πριν λίγα χρόνια το ποσοστό έχει μειωθεί δραστικά.

Κάτω από 100 περιπτώσεις έχουμε φέτος και αυτές θα μηδενιστούν (δεν θα υπάρχει δηλαδή κανένας φυγόστρατος), εάν την Παρασκευή η Βουλή εγκρίνει το νομοσχέδιο, το οποίο έχει ενώπιον της εδώ και μήνες.
Θέλω, λοιπόν, να απευθύνω ένα ύστατο κάλεσμα γιατί θα ήταν άδικο για όλους τους εθνοφρουρούς που έχουν καταταγεί φέτος να χαθεί μια χρονιά και κάποιοι να εκμεταλλευτούν και πάλι το κενό που υπάρχει στη νομοθεσία, προκειμένου να εκφύγουν της στράτευσης».

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Παρασκευή 14/7 θα πραγματοποιηθεί η τελευταία συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων πριν τις καλοκαιρινές διακοπές.