Ε.Ο.Α: Με κακή βούλα ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ και τους υπόλοιπους να είναι σχεδόν κομπάρσοι

Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης: με κακή βούλα ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ, με τους υπόλοιπους να είναι σχεδόν κομπάρσοι

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 17/07/2015.

Από τότε το συζητούν και το επεξεργάζονται!

Με πρόφαση λοιπόν ότι δήθεν αυτές οι υπηρεσίες θεωρούνται βασικές υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ στην πραγματικότητα είναι υπηρεσίες κοινής ωφελείας του Κράτους και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη δυστυχώς από κάποιους, οι κακές πρακτικές διοίκησης που είχαμε ως πολιτεία στο παρελθόν πχ. με το Σφαγείο Κοφίνου, με τα Αποχετευτικά Συμβούλια (κυρίως Πάφου, Λάρνακας συν οι Επαρχίες που δεν άνοιξαν ποτέ), με τα ΧΥΤΥ, με τα ΟΕΔΑ (πράσινα σημεία) κτλ, καταφέραμε σήμερα να έχουμε τα πιο κάτω μπροστά μας, ενορχηστρωμένα και μεθοδευμένα φυσικά.

Στο ίδιο μοτίβο γι’ αυτό το θέμα, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, με τα υπόλοιπα Κόμματα να τα έχουν χαμένα, να κρύβονται ή να μην καταλαβαίνουν, πάνε να νομοθετήσουν με τη σύμφωνη γνώμη και της Ένωσης Δήμων Κύπρου (όπου ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Εκτελεστική Επιτροπή της, ανήκουν πολιτικά και πλειοψηφικά σε αυτά τα Κόμματα), τη συγκεκριμένη δομή διοίκησης που βολεύει κυρίως το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, δημιουργώντας εις γνώση τους, Δημάρχους «τέρατα» – ιδιαίτερα που αφορούν τις 5 υπό εξέλιξη μεγάλες πόλεις/δήμους των 5 Επαρχιών, όπου οι Δήμαρχοι της Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου και Παραλιμνίου θα είναι ταυτόχρονα Πρόεδροι των ΔΣ των 5 ΕΟΑ.

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι γίνεται μια προσπάθεια και πάλι να εξυπηρετήσουν μικροκομματικές σκοπιμότητες (ποιος θα ελέγχει τι), αφού εκ των πραγμάτων οι πλείστοι Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες που θα συμμετέχουν στα 5 ΔΣ των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) των 15 ατόμων παρακαλώ, θα ασχολούνται περισσότερα με τα καλά και κακά νερά (ΣΥΛ και ΣΑΛ), με τη διαχείριση αποβλήτων και τα πράσινα σημεία (ΟΕΔΑ) και τις πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες (ως νέα προσθήκη), παρά με τους νέους μεγαλύτερους Δήμους και την περαιτέρω βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρονται στον κόσμο!

Παράλληλα, έχει και ένα πιο μακροπρόθεσμο παιγνίδι εδώ… πολλών εκατομμυρίων, των τεχνικών έργων υποδομής, που πρέπει να γίνουν για να συνδεθεί η υδατοπρομήθεια και το αποχετευτικό σύστημα, ανά Επαρχία. Επιπλέον, οι μαζικές προσλήψεις ιδιαίτερα σε τεχνικό και εργατικό προσωπικό, που εκ των πραγμάτων θα προκύψουν.

Εντελώς τυχαία και πάλι, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ συμφωνούν και στον τρόπο εκλογής των Αντιδημάρχων – απευθείας από τον λαό, αντί να εκλέγονται αναμεταξύ τους, δηλαδή από τους δημοτικούς συμβούλους του διαμερίσματος.

Βεβαίως στο πιο πάνω σκηνικό, κάποιοι πολιτικοί Αρχηγοί πουλώντας εκδούλευση, τάζουν σε διάφορους ότι θα τους κάνουν Δημάρχους και κάποιοι Βουλευτές (ιδιαίτερα με κομματικό αξίωμα) πουλώντας και αυτοί εκδούλευση, τάζουν σε διάφορους ότι θα τους βοηθήσουν να εκλεγούν Δημοτικοί Σύμβουλοι, Αζάδες κοκ. Με αυτό τον τρόπο συνεχίζεται να δημιουργείται μια αηδιαστική και ξεπερασμένη αλληλεξάρτηση και να συντηρούν ένα κακό σύστημα, που στο τέλος της ημέρας τους πολίτες δεν τους απασχολεί ποσώς.

Μου αρέσει πάντως που ο ΔΗΣΥ παρουσιάζεται ως εκσυγχρονιστικό κόμμα και εδώ πάει με το μοντέλο του 1980 και το ΑΚΕΛ κατακρίνει και ζητά διαφάνεια για το καθετί ή όπου το βολεύει τελικά. Ώρα λοιπόν, να αλλάξουμε μοτίβο και όλοι να κριθούμε από τον κόσμο.

Πρόταση για τη διοίκηση των ΕΟΑ

Τα Διοικητικά Συμβούλια των (5) Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης πρέπει να αποτελούνται από 7 ή μαξ 9 μελή (συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου) με αντιπροσώπευση αντί των Δημάρχων ή/και κάποιων Κοινοταρχών της οικείας Επαρχίας – των Δημοτικών Γραμματέων ή ορθότερα των Δημοτικών Μηχανικών, εκτός του Προέδρου. Ο Πρόεδρος να διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο για 5 έτη και να είναι Εκτελεστικός για να έχει την πολιτική και κυρίως την τεχνοκρατική ευθύνη υλοποίησης και δράσης του νέου Οργανισμού. Υπάρχει παράλληλα η προσέγγιση του ανάμεικτου συστήματος δηλαδή 4 ή 5 άτομα να είναι διορισμένοι (συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου) και 3 ή 4 άτομα να εκπροσωπούνται από τους Δήμους ή/και τη δυνατότητα όλα τα Μέλη του ΔΣ να προέρχονται από διορισμό.

Ο λόγος της προσέγγισης του θεσμού του Εκτελεστικού Προέδρου προήλθε μετά από αντικειμενική εξέταση και κακά δεδομένα που έχουμε σήμερα ενώπιον μας από το ΣΥΛ, ΣΑΛ, ΟΕΔΑ, Σχολικές Εφορείες κτλ, που ως μετεξέλιξη πέραν των Σχολικών Εφορειών θα αφορούν τη λειτουργία και τη δομή διοίκησης των νέων Επαρχιακών Οργανισμών. Οι υπηρεσίες που θα μπουν κάτω από τον Επαρχιακό Οργανισμό θα μετεξελιχθούν ως Τμήματα – Πολεοδομικές και Οικοδομικές Άδειες – ως νέα προσθήκη, Υδατοπρομήθειας, Αποχετευτικού και Διαχείρισης Αποβλήτων. Σήμερα υπάρχουν Διευθυντές ή αρμόδιοι Λειτουργοί στα αντίστοιχα Συμβούλια ή Οργανισμούς. Στο νέο υπό ίδρυση Επαρχιακό Οργανισμό ΔΕΝ θα έχει Γενικό Διευθυντή και με την εφαρμογή της θεσμικής θέσης του Εκτελεστικού Προέδρου δεν θα χρειαστεί μια τέτοια οργανική θέση – ΓΔ. Άρα από την προσέγγιση του οικονομικού κομματιού δεν θα αυξηθούν οι δαπάνες εφόσον είτε Εκτελεστικός Πρόεδρος, είτε Γενικός Διευθυντής των νέων Οργανισμών θα μιλάμε περίπου για την ίδια δαπάνη στο προϋπολογισμό του νέου Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης.

ΥΓ. Το Ενδεικτικό Οργανόγραμμα βοηθά στη σημερινή πραγματική εικόνα της δομής διοίκησης των 5 ΕΟΑ, όπως προτείνονται.

Χρίστος Τσίγκης

πρώην υποψήφιος Δήμαρχος Στροβόλου

στέλεχος Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων