Ε.Μαρκουλή: Καθοριστικός ο ρόλος του Αλέκου Μιχαηλίδη στην εξωτερική πολιτική της Κύπρου

Τον καθοριστικό ρόλο του αείμνηστου Αλέκου Μιχαηλίδη στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, εξήρε η υπουργός Εξωτερικών  Ερατώ Μαρκουλή στην ομιλία της σε εκδήλωση στο Υπουργείο Εξωτερικών για την παράδοση της συλλογής προσωπικών αντικειμένων του Αλέκου Μιχαηλίδη κατά την περίοδο της θητείας του ως Υπουργός Εξωτερικών (1993-1997).

Όπως είπε η κ Μαρκουλή, «ο ρόλος που διαδραμάτισε ο Αλέκος Μιχαηλίδης στην ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν καταλυτικός» υπογραμμίζοντας ότι «στην περίοδο των τεσσάρων χρόνων που διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών εργάστηκε με σθένος για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την ενίσχυση των σχέσεων της Κύπρου με τις χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και για τον εκσυγχρονισμό του Υπουργείου μας».

Στην προσφώνηση της, η υπουργός ανέφερε ότι «είναι με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση που βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη του αείμνηστου Αλέκου Μιχαηλίδη, ενός σημαντικού πρωτεργάτη της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, και να θυμηθούμε μερικές στιγμές της προσφοράς του ως Υπουργού Εξωτερικών μέσα από τη συλλογή μεταλλίων, παρασήμων και ενθυμίων που του δόθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του μεταξύ 28 Φεβρουαρίου 1993 και 8 Απριλίου 1997».

Η κ. Μακρουλή ευχαρίστησε θερμά τη σύζυγό του, Γιόλα Μιχαηλίδου για την ευγενική προσφορά της στο υπουργείο Εξωτερικών και τη διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε να τιμούμε την παρακαταθήκη του Υπουργού Εξωτερικών Αλέκου Μιχαηλίδη, ο οποίος ήταν ένας πραγματικός δάσκαλος για όλους εμάς τους παλαιότερους που είχαμε την τιμή να συνεργαστούμε μαζί του».

Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση «ότι οι δυο αυτές προθήκες με τα σημαντικότατα αντικείμενα που προσφέρθηκαν στον Αλέκο Μιχαηλίδη από ξένους αξιωματούχους, αλλά και από κυπριακές και παροικιακές οργανώσεις, θα υπενθυμίζουν στους επισκέπτες του Υπουργείου μας και στους νεότερους διπλωμάτες την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά την περίοδο που ο αείμνηστος Αλέκος Μιχαηλίδης υπηρέτησε ως Υπουργός Εξωτερικών».

Σημείωσε ότι «η σημερινή συγκυρία, μόνο τέσσερις μέρες από την επιτυχή ολοκλήρωση της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι κατάλληλη για να τιμήσουμε έναν από τους πολιτικούς που έθεσαν ανεξίτηλα τη σφραγίδα τους στην ενταξιακή πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μιας πορείας που δεν ήταν ούτε δεδομένη ούτε εύκολη».

Όπως άλλωστε και ο ίδιος ο Αλέκος Μιχαηλίδης  ανέφερε σε συνέντευξή του, ‘χρειάστηκε μόχθος πολύς, αλλεπάλληλες συσκέψεις και προπαντός σωστή προσέγγιση για να αρχίσει αργά, αλλά σταθερά, να αλλάζει το κλίμα και να διαφοροποιούνται παγιωμένες αντιλήψεις και αντιδράσεις’, πάντοτε σε αγαστή συνεργασία με την ελληνική Κυβέρνηση».

Η κ Μαρκουλή με συγκίνησε υπενθύμισε ότι «στις 24 Ιουνίου 1994 στην Κέρκυρα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε ότι η επόμενη φάση διεύρυνσης της Ένωσης θα περιελάμβανε την Κύπρο και τη Μάλτα. Στις 6 Μαρτίου 1995, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων καθόρισε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο θα άρχιζαν έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης του 1996».

«Η σημαντικότατη αυτή ώθηση στην ενταξιακή μας πορεία θα ήταν αδύνατη εάν ο Αλέκος Μιχαηλίδης δεν κατόρθωνε να πείσει πολλούς Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι η πορεία αυτή έπρεπε να αποσυνδεθεί από την επίλυση του Κυπριακού», ανέφερε.

Η κ. Μαρκουλή είπε ακόμη ότι «σημαντικά ήταν επίσης τα ανοίγματα που έκανε στη Μέση Ανατολή, τόσο προς τον Αραβικό Κόσμο όσο και προς το Ισραήλ», προσθέτοντας ότι «η πρώτη Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ισραήλ άνοιξε με πρωτοβουλία του Αλέκου Μιχαηλίδη και ο ίδιος ήταν ο πρώτος Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας που επισκέφθηκε το κράτος του Ισραήλ».

Παράλληλα, κατέληξε η Υπουργός «ανάπτυξε περαιτέρω τις πολύ φιλικές σχέσεις με τον Αραβικό κόσμο και συνέβαλε καταλυτικά στην προώθηση της Κύπρου ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και ως γέφυρας της Ευρώπης προς τη Μέση Ανατολή».