Ε.Ε.: Κυρώσεις σε ακόμα 11 αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας

Ο ηγέτης των αυτονομιστών του Ντονέτσκ και άλλοι δέκα ηγετικά στελέχη των φιλορώσων ανταρτών της ανατολικής Ουκρανίας προστέθηκαν σήμερα στον κατάλογο των προσώπων σε βάρος των οποίων η Ε.Ε. εφαρμόζει κυρώσεις για το ρόλο που διαδραματίζουν στην ουκρανική κρίση.

Η απόφαση αυτή ελήφθη την Παρασκευή από τους πρεσβευτές των 28 χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες και δημοσιεύτηκε σήμερα στην επίσημη εφημερίδα της Ένωσης.

Εκτός από τον Μποροντάι, οι Βρυξέλλες παγώνουν μεταξύ άλλων τα περιουσιακά στοιχεία που ενδεχομένως διαθέτουν σε ευρωπαϊκές χώρες και απαγορεύουν την έκδοση βίζας για τον «υπουργό Ασφάλειας» της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Αλεξάντρ Χοντακόφκσι, τον «αντιπρόεδρο της κυβέρνησης» Αλεξάντρ Αλεξάντροβιτς και τον «υπουργό Πληροφοριών» Αλεξάντρ Χριάκοφ ο οποίος θεωρείται “υπεύθυνος για την προπαγάνδα των αυτονομιστών” στο Ντονέτσκ.

Οι ίδιες κυρώσεις πλήττουν επίσης τον «πρόεδρο του Ανωτάτου Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ» Αλεξέι Καριάκιν και τους «υπουργούς» Εσωτερικών και Άμυνας της πόλης αυτής.

Οι αυτονομιστές πάντως, από την πρώτη φορά που ανακοινώθηκαν κυρώσεις σε βάρος τους, χλευάζουν τις αποφάσεις αυτές δηλώνοντας ότι δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία σε ευρωπαϊκές χώρες και δεν σχεδιάζουν να κάνουν ταξίδια στην Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ, οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας που μάχονται τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας έχασαν επτά άνδρες μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του στρατού.

«Επτά μέλη των δυνάμεών μας, πέντε στρατιώτες, ένας συνοριοφύλακας και ένας αστυνομικός, σκοτώθηκαν ενώ άλλοι 33 στρατιώτες τραυματίστηκαν» σε διάφορες περιοχές, από πυρά των αυτονομιστών, είπε ο Αλεξέι Ντμιτρασκίφσκι, ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής επιχείρησης που έχει οργανώσει το Κίεβο στις ανατολικές επαρχίες.

Οι ένοπλες δυνάμεις προσπαθούν να περικυκλώσουν τα δύο κυριότερα προπύργια των ανταρτών, τις πόλεις Ντονέτσκ και Λουχάνσκ. Οι αυτονομιστές από την πλευρά τους διακηρύσσουν ότι είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τις πόλεις τους.

Οι αντάρτες είναι εξοπλισμένοι με εκτοξευτήρες ρουκετών Γκραντ. Το πρωί της Παρασκευής από ένα τέτοιο βλήμα έχασαν τη ζωή τους 19 Ουκρανοί στρατιώτες στην περιοχή του Λουχάνσκ.