Εύθραυστη η εκεχειρία στη Γάζα

Όταν η ώρα πήγε 9.00μμ οι δρόμοι της Γάζας πλημμύρισαν απο εκατοντάδες Παλαιστινίους που με σημαίες να κυματίζουν στα χέρια τους, φώναζαν συνθήματα υπέρ της Χαμάς, ζητωκραυγάζοντας για την κατάπαυση πυρός μεταξύ της ισλαμικής οργάνωσης και του Ισραήλ, μετά από οκτώ μέρες συγκρούσεων που στοίχισαν τη ζωή σε 162 Παλαιστινίους μεταξύ των οποίων και 37 παιδιά.

“Αισθανόμαστε και πάλι ότι έχουμε την ελευθερία μας, ότι πήραμε πίσω τη ζωή μας. Δοξάζουμε το Θεό για τη Χαμάς, και τον ευχαριστούμε για τη υπομονή και τη δύναμη που έδωσε στον Παλαιστινιακό λαό”, δήλωσε ένας Παλαιστίνιος.

Η συμφωνία εκεχειρίας υποχρεώνει το Ισραήλ και τη Χαμάς να διακόψουν οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων ανταρτών που το Ισραήλ είχε ως στόχους.

Όμως το βράδυ που ακολούθησε δεν ήταν ήρεμο καθώς 12 ρουκέτες εξαπολύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας, θέτοντας σε κίνδυνο εύθραυστη εκεχειρία.
Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται ισραηλινές αστυνομικές πηγές, οι ρουκέτες είχαν παλαιστινιακή προέλευση.

Η συμφωνία επικυρώθηκε παρουσίας του αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και της αμερικανίδας ΥΠΕΞ Χίλαρης Κλίντον με τη Χαμάς ωστόσο να δηλώνει τη «νίκη» της υπέρ του Ισραήλ.